Naslovna Vesti USPEH U PRIJAVLJIVANJU SEZONSKIH RADNIKA!

USPEH U PRIJAVLJIVANJU SEZONSKIH RADNIKA!

587
0

Nova uredba koja je stupila na snagu ove godine a tiče se obaveze prijavljivanja sezonskih radnika, urodila je plodom.

Primenom Zakona o pojednostavljenom angažovanju na sezonskim poslovima znatno je smanjena administracija za angažovanje sezonskih radnika u poljoprivredi. U odnosu na raniji sistem, radnici su bili angažovani po ugovoru za privremene poslove. Digitalizcija je omogućila da se procedura prijavljivanja pojednostavi i da radnici sada ostvare mnogo više prava nego što su to imali prilike da ostvare prethodnih godina.

BELI LUK: Ovo morate znati o najboljem prirodnom antibiotiku!

MNOGI SE PITAJU, A MI DAJEMO ODGOVOR: Zašto uvozimo paradajz?

Sve do uveđenja ove obaveze skoro 95% sezonskih radnika je radilo na crno tj. niije bilo prijavljeno i nije imalo uplaćene nikakve doprinose niti ikakvu socijalnu i zdravstvenu zaštitu.

Sa druge strane uplatom poreza i doprinosa u velikoj meri se poskupljuje radna snaga poslodavcima, koji već kažu kada se kupci žale na visoku cenu proizvoda: „ Znate li vi koliko mene košta jedan radnik danas!?“

Sve to se na kraju slije opet u finalnu prodajnu cenu koja je još uvek mnogim kupcima visoka, ali digitalizacija i smanjenje sive ekonomije, a sve u cilju priključenja Evropskoj uniji donosi često poteze koji su bolni za običnog čoveka, jer je sistem uređen na osnovu bogatih zemalja sa velikim prihodima koji se vrlo retko cenkaju u trgovini.

G.V.