Naslovna Vesti NEPRAVEDNO ZANEMARENE: Da samo znate koliko su zdrave, ŠLJIVE bi imale mnogo...

NEPRAVEDNO ZANEMARENE: Da samo znate koliko su zdrave, ŠLJIVE bi imale mnogo veću vrednost!

1248
0

U polednje vreme pojavila se informacija da postoji nedovoljno potražnje za šljivama na našim prostorima, a da naš narod samo zna koliko je ovo voće zdravo, imalo bi mnogo veću vrednost od postojeće.

Pre svega, šljive su prebogate vitaminom V, koji ima snažno antioksidativno dejstvo, čuva i jača zdravlje i imunitet.

Šljiva je koštunjavo voće, a poznato je više od 2.000 njenih vrsta, koje variraju od žutih do tamnoplavih nijansi.

U našim krajevima najpopularnija je obična plava, koja sazreva leti. Reč je o supervoću punom vitamina, minerala i drugih korisnih nutrijenata.

OPASULJIMO SE: Ovo su razlozi zbog čega je u POLJOPRIVREDI SPAS!

Opstanak naših vinarija i izlazak na svetsko tržište!

Nudimo vam nekoliko razloga zbog kojih bi trebalo da je uvrstite u svoj jelovnik:

– Odlična za probavu – Šljive su bogate prehrambenim vlaknima koja podstiču rad probave i čišćenje organizma i samim tim leče zatvor.

– Regulišu krvni pritisak – U 100 grama sveže šljive nalazi se čak oko 160 miligrama kalijuma, minerala koji igra važnu ulogu u regulisanju pritiska.

– Poboljšavaju rad srca – Istraživanja su pokazala da redovna konzumacija šljiva blagonaklono deluje na srce i krvne sudove.

Jačaju imunitet – Ovo voće prepuno je vitamina C, koji ima snažno antioksidativno dejstvo, čuva zdravlje celog tela i dokazano jača imunitet.

– Odlične za kožu – U ovom slatkom tamnoplavom voću nalazi se i beta-karoten i vitamin E, koji održavaju elastičnost kože, ubrzavaju zaceljivanje rana, ali imaju i jako protivupalno dejstvo, zbog čega garantuju lep izgled ovog najvećeg organa.

– Čuvaju kosti – Šljive sadrže značajne količine antioksidansa, kao i određenih minerala koji su zaslužne za očuvanje koštane mase, zbog čega doprinose opštem zdravlju koštanog sistema.

– Podstiču mršavljenje – U 100 g šljiva nalazi se samo 45 kalorija. Upravo se zato konzumacija ovog voća preporučuje osobama koje pokušavaju da smršaju ili održe zdravu težinu tela.

Bolja zemlja