Naslovna Poljoprivreda Voćarstvo i povrtarstvo INVAZIJA STENICA – SMRDIBUBA PRETI GOLOBRSTOM

INVAZIJA STENICA – SMRDIBUBA PRETI GOLOBRSTOM

1304
0

Ne postoji osoba u Srbiji koja se nije susrela ove jeseni sa stenicama (smrdibubama) koje su se toliko odomaćile u Srbiji, da ne prezaju više ni od čega, tako da je nemoguće čak i u gradovima da se otvori prozor, a da nekoliko njih ne uđe. Ovi nezvani gosti traže mesto za prezimljavanje, pa im naše tople kuće i stanovi pružaju idealno mesto. Međutim, one su u nekim zemljama nanele toliko šteta da se ekonomski gubici, naročito u proizvodnji lešnika mere milionima evra.

O ovoj temi i ogromnim problemima koje stvara, govorilo se na nedavno održanom skupu u prostorijama kompanije Chemical Agrosava.
Radi se o dve vrste koje su slične i to su: braon mramorasta stenica i zelena povrtna stenica.
Braon mramorasta stenica (Halyomorpha halys) je poreklom iz istočne Azije: Kina, Japan, Koreja, Vijetnam. Zvanično je prisutna u Evropi od 2008. godine kada je nađena u Švajcarskoj. Prve jedinke ove stenice u Srbiji fotografisane su na srpsko-rumunskoj granici u oktobru 2015. godine. Ova vrsta se u Srbiji prati od proleća 2016. godine.
Tokom 2019. godine njeno prisustvo zabeleženo skoro u većini krajeva Srbije.
Zelena povrtna stenica (Nezara viridula) je poreklom iz Etiopije, klimatski različite regije od naše. U Srbiji je detektovana nešto ranije 2009-2011 godine. Ove vrste kod nas nemaju prirodne neprijatelje, pa je i to jedan od razloga zbog koga su se toliko odomaćile.
Obe vrste su izuzetno polifagne, što znači da ni malo nisu izbirljive i hrane se na gotovo svom voću i povrću. Štete od ovih vrsta zabeležene su na: paradajzu, paprici, kukuruzu, soji, jabukama, breskvama, kajsijama, posebno na leski ali i brojnim drugim vrstama. Štetan stadijum ovih stenica su i larve i imaga koje se hrane sisanjem sokova iz svih nadzemnih delova biljaka. Imaju dve generacije godišnje. Simptom ishrane su sitni beli ubodi koji kasnije postaju nekrotične pege kroz koje prodiru bakterije koje se naseljavaju, pa su plodovi potpuno uništeni i nisu za upotrebu.
Veliki je problem suzbijanje, jer imaju osobinu da kada osete opasnost (recimo nadolazeću prskalicu u voćnjaku) naprave se da su mrtve i popadaju na zemlju, a kasnije kada „opasnost“ prođe, podignu se i ponovo nastave sa stvaranjem šteta. Njihova brojnost je toliko velika da su u nekim zemljama gotovo uništile proizvodnju lešnika, jer osim što buše plodove kako bi sisali sokove ostavljaju i neprijatan miris, pa recimo lešnik postaje gorak i skroz je neupotrebljiv za dalju eksploataciju. One prezimljavaju u zgradama i čim izađu napolje prvo voće na koje nailaze je lešnik koji rano cveta, a kasnije prelaze s jednog na drugo.
Važno je znati da ćemo se sa ovim problemom oko njihovog suzbijanja baviti i u budućnosti, i osnovno pitanje koje se svima nameće jeste, kako ih uspešno suzbiti.
Chemical Agrosava daje rešenje u izboru dva preparata, odlična insekticida: Plures i Imidan 50 WP.
Plures ide u količini 1 ml na 1 litar vode i važno je da se prsklaice prilikom prolaza kroz redove, okrenu na dole kako bi se istretirale, popadale i prividno mrtve stenice.
U ogledima tokom 2019. godine, na različitim biljnim vrstama najbolju efikasnost u suzbijanju stenica imala je kombinacija preparata Plures i Imidan 50 WP.