Naslovna Vesti 44.580 grla svinja ubijeno zbog zaraze – strah i kontrola rastu

44.580 grla svinja ubijeno zbog zaraze – strah i kontrola rastu

2193
0
afrička kuga svinja
afrička kuga svinja

Afrička svinjska groznica (afrička kuga svinje) je veoma zarazna bolest koja pogađa svinje i divlje svinje. Izbijanje bolesti afričke kuge svinja ima izrazito sezonski karakter, tako da se najveći broj slučajeva beleži tokom leta i u toku jeseni. Ova bolest se prenosi skokovito, na velike daljine.
Afrička kuga svinje je bezopasna za ljude, dok za svinje je često smrtonosna – jer za ovu bolest ne postoji vakcina.

U poslednjih nekoliko godina ova bolest se proširila Istočnom Evropom

Povećana učestalost afričke svinjske groznice zabeležena je u u Rusiji, Mađarskoj, Poljskoj, Češkoj, Estoniji, Letoniji i Litvaniji.
Početkom ovog meseca Agencija za bezbednost hrane je izdala saopštenje da je u Rumuniji prijavljena epidemija afričke kuge svinja na farmi za uzgoj svinja u okrugu Tulča, na jugu ove zemlje. Zbog epidemije, zaražene svinje su ubijene, čak 44.580 grla.

Ovo nije prva prijava epidemije afričke kuge svinja u Rumuniji, u maju je prijavljeno nekoliko slučajeva infekcije virusom među dvorišnim svinjama.

Strah od širenja bolesti doveo je do toga da reaguju i vlade i ministri

Naime, zbog zaraze divljih životinja Bugarska je proširila kontrolu na granici prema Grčkoj, kao i na granici prema Rumuniji.
Na pomenutim granicama se strogo kontroliše prevoz mesa, životinja i stočne hrane. A budući da je čovek osnovni nosilac ovog virusa, sprovodi se i dezinfekcija automobila iz pravca graničnog prelaza Zlatograd.

Ministar poljoprivrede Bugarske
Ministar poljoprivrede Bugarske RUMEN PORODZANOV Foto: http://www.gov.bg

 

Ministar poljoprivrede, hrane i šumarstva Bugarske Rumen Porožanov je, u bugarskom gradu Silistra, zavanično saopštio da je počela izgradnja ograde duž kopnene granice sa Rumunijom.

 

 

 

Ogradom, odnosno bodljikavom žicom će biti pokriveno oko petine dužine granice sa Rumunijom, dok će većim delom pratiti tok Dunava. Na taj način će se sprečiti ulazak divljih svinja u Bugarsku.

Procenjuje se da bi eventualno izbijanje zaraze u Bugarskoj moglo da košta industriju svinjskog mesa oko 1,20 milijardi dolara ( oko 2 milijarde evra).