Naslovna Poljoprivreda Mehanizacija AC pumpa – Šta sve može da pođe po zlu kada zariba?

AC pumpa – Šta sve može da pođe po zlu kada zariba?

8650
0

Kod svih traktora AC pumpa ili pumpa niskog pritiska ima važnu ulogu, a to je da ispumpava gorivo iz rezervoara i dovodi ga do pumpe visokog pritiska, preko filtera, odakle posle ide u motor. Postoje dve vrste pumpi a to su: električne i mehaničke. Kod traktora starijih generacija reč je o mehaničkim pumpama. To su tzv. membranske pumpe. Problemi sa AC pumpom se razvijaju sporo, a mogu nastati i brzi i nagli problemi. U pitanju su problemi takve razmere koji mogu da dovedu do habanja i uništenja celog motora.  

U zavisnosti od toga šta je „crklo“ odnosno pokvarilo, traktor može da loše prima gas, da trokira ili da se guši pri visokom broju obrtaja. Takođe, da trokira pri korišćenju priključnih mašina kojima je potrebno više snage  za teške radove. Ovo se više odražava kada ima manje goriva u rezervoaru,

Jedan od simptoma koja će vam jasno staviti do znanja da morate da isključite traktor je kada ne može da se postigne pritisak goriva koji pumpa traži u toku rada. 

A kako na vreme prepoznati simptome i kako da utvrdite sami u kakvom stanju se nalazi vaša AC pumpa saznaćete ako pogledate sledeći prilog iz emisije Bolja zemlja. Sagovornik Uroša Davidovića, stručnjak za traktore Milan Mijailović iz radionice ..Rame za plakanje“.

 

Prethodni tekstNajava emisije Bolja zemlja – 14.05.2017.
Sledeći tekstEmisija Bolja zemlja – 14.05.2017.