Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo AFRIČKA KUGA NIKAKO DA IŠČEZNE, POJAVILA SE U BANATU!

AFRIČKA KUGA NIKAKO DA IŠČEZNE, POJAVILA SE U BANATU!

564
0
foto: Pixabay
Neprekidan unos surutke u ishrani svinja, skraćuje se tov i štedi tovna smeša, foto: Pixabay

U mestu Srpski Itebej u banatskoj opštini Žitište na jednom gazdinstvu utvrđeno je prisustvo bolesti Afričke kuge kod tri grla svinja, prenosi Tanjug.

„Nadležne službe Uprave za veterinu preduzele su u skladu sa procedurom sve neophodne mere kako bi se u najvećoj mogućoj meri zaštitilo područje“, rečeno je ovoj agenciji.

Upravo pre nekoliko dana, srpski mediji preneli su vest da na teritoriji severnog i srednjeg Banata nema prijavljenih slučaja afričke kuge kod svinja i da je sve po aktivnim nadzorom. Takođe, juče su kragujevački mediji preneli informaciju da na teritoriji Šumadije nije zabeležen nijedan slučaj obolelih grla i da su krizni štabovi formirani po svim opštinama, a stučne ekipe svakodnevno su na terenu.

Podsetimo da je ova bolest svinja najpre otkrivena u tri šumadijska sela, mladenovačke opštine; Kusadku, Rabrovcu i Velikoj Krsni, ali nije proglašena epidemija.

Izmenjen pravilnik u delu za suzbijanje Afričke kuge

Zbog afričke kuge Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede donelo je Pravilnik o imenama pravilnika o utvrđivanju programa mera zdravstvene zaštite životinja za 2019. godinu. Promenje je treći Odeljak, koji se tiče afričke kuge svinja, gde je navedeno da se radi ranog otkrivanja bolesti afričke kuge isputuju svi uzorci domaćih svinja kod kojih postoji sumnja na bolest, takođe se dijagnostikuju sve uginule divlje i reprezntativni broj odstreljenih svinja. Takođe, pravilnikom je definisano ko snosi naknadu štete ubijenih životinja.

Sredstva za sprovođenje aktivnog i pasivnog nadzora i monitoringa kod domaćih i divljih svinja, dijagnostička ispitivanja kod sumnje na Afričku kugu svinja, naknadu štete za ubijene životinje u cilju suzbijanja Afričke kuge svinja i ubijene u dijagnostičke svrhe, kao i sredstva za sprovođenje naređenih mera u cilju otkrivanja, sprečavanja širenja i suzbijanja Afričke kuge svinja kao naročito opasne zarazne bolesti u zaraženom gazdinstvu, kao i sredstva za dijagnostička ispitivanja u zaraženom i ugroženom području, obezbeđena su u budžetu Republike Srbije, navedeno je pravilniku Ministarstva.

 

Izvor: Tanjug

 

J.E.