Naslovna Blog AFRIČKA KUGA SVINJA: Dobra saradnja između nadležnih službi za prevenciju širenja bolesti!

AFRIČKA KUGA SVINJA: Dobra saradnja između nadležnih službi za prevenciju širenja bolesti!

550
0

Na zajedničkom sastanku predsednika PKS Marka Čadeža, ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića sa predstavnicima klanično-prerađivačkog sektora i Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede istaknuto je da postoji dobra koordinacija nadležnih službi koja je neophodna za prevenciju širenja bolesti afričke kuge svinja i bezbedno poslovanje u tom sektoru poljoprivrede.

Kroz mrežu regionalnih privrednih komora i u saradnji sa Upravom za veterinu Ministarstva poljoprivrede i nadležnim veterinarskim specijalističkim institutima – epizootiološkim službama, Udruženje za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda PKS organizovalo je seriju predavanja o afričkoj kugi. Pripremljen je stručan edukativni materijal, a osim redovne koordinacije sa uzgajivačima svinja, održani su i sastanci sa udruženjima lovaca. Koordinatorima za poljoprivredu regionalnih privrednih komora prosleđene su brošure za vlasnike svinja i lovce i na mađarskom i rumunskom jeziku. Redovan je i kontakt sa nadležnim službama na graničnom prelazu ka Rumuniji, kao i sa predstavnicima podružnica Veterinarske komore Srbije, radi usaglašavanja aktivnosti.

U narednom periodu planirana je dodatna edukacija i predavanja o ovoj bolesti za proizvođače i prerađivače svinjskog mesa, farmere, veterinare i poljoprivredna gazdinstva, kao i učešće predstavnika PKS u regionalnim centrima za suzbijanje afričke kuge svinja.

 

PKS