Naslovna Vesti AKCIJA POŠUMLJAVANJA GOLETI, KONKURS OTVOREN DO 17. SEPTEMBRA!

AKCIJA POŠUMLJAVANJA GOLETI, KONKURS OTVOREN DO 17. SEPTEMBRA!

402
0
foto: Pixabay
foto: Pixabay

Dok se zemlje Južne Amerike pod Amazonijom – čiji su požari tropskih šuma zabrinuli ceo svet, raspravljaju o pravoj meri zaštite, Srbija se ozbiljno pozabavila pošumljavanjem. Ujedinjene nacije vide pošumljavanje kao jednu od efikasnijih mera zaštite od klimatskih promena koje godinama unazad izazivaju velike štete. Šume su neizostavno indirektno važne i u poljoprivredi.

Otvoren konkurs za građane

Šume povoljno utiču na vodni režim, sprečavaju eroziju i poplave, zatim akumuliraju velike rezerve vode i smanjuju njeno oticanje. Velike krošnje ravnomerno propuštaju propuštanje vode na tlo, a sama prostirka od lišća upija veliku količinu vode koja bi zatim oticala u podzemne. Zato, nije čudo što svet, pa i naša zemlje postavlja šume kao glavni ‘bedem’ za odbranu od klimatskih promena.

U čitavom projektu pošumljavanja uključeni su građani Srbije konkursom koji je raspisala Uprava za šume u okviru Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, prenosi eKapija. Zainteresovani će moći da pošume goleti na zemljištu u privatnoj i državnoj svojini, podignu plantaže i intenzivne zasade na zemljištu u privatnoj i državnoj svojini. Ovaj konkurs biće otvoren do 17. septembra.

U akciju uključene i lokalne samouprave

Nedavno je na konkursu Ministarstva zaštite životne sredine sedam lokalnih samouprava dobilo sredstva za pošumljavanje svojih javnih površina autohtonim vrstama drveća i žbunja. Pirot, Кraljevo, Leskovac, Senta, Srbobran, Alibunar i Užice dobili su sredstva iz Zelenog fonda Srbije u iznosu od preko 13 mliona dinara, navodi se u saopštenju ministarstva.

Prema navodima eKapije, Užice se opredelilo za pošumljavanje parcela u širem centru grada i to stabilima javora na 5,2ha površine. Zašto javor? Zato što je ta vrsta otporna na gradske uslove. Leskovac pošumljava spomen-park.

U Srbiji je pod šumama tek 30 odsto teritorije, veliki deo površina zauzimaju one obradive. Vojvodina naročito muči muku sa nedostatkom šuma. Samo u Srbobranu ima oko 27 000 ha obradive površine i vrlo malo pod šumama koje mogu da doprinesu povećanju plodnosti zemljišta.

Plan resornog ministarstva je da se do 2040. godine pošumi više od 40% teritorije Srbije, a budžetom za 2019. godinu za projekte pošumljavanja opredelilo je 41 milion dinara.

 

Izvor: eKapija

J.E.