Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo AKO HOĆEŠ KRAVE, ZARADI ŠVAJCARSKU PENZIJU!

AKO HOĆEŠ KRAVE, ZARADI ŠVAJCARSKU PENZIJU!

1356
0

Strane investicije, evropski fondovi, ulaganja iz inostranstva – čini se da srpska privreda ne može bez inostrane ‘infuzije’. Očigledno, srpska poljoprivreda nije ništa u boljoj poziciji. Milan Milovanović iz Ovsišta kod Topole, podigao je štalu za 30 muznih krava od roditeljske švajcarske penzije. Kaže, takvo veće ulaganje mogli su samo preko ovog ‘bespovratnog kredita’.

„Svu švajcarsku penziju koju su moji roditelji imali iskoristili smo da napravimo tu štalu, tako da je na stranim ulaganjima 2012. godine nastala štala i 30 simentalki u njoj. Inače smo imali 10,12 grla pre toga. Bez toga nismo imali šanse! Sad imam dovoljno prihoda od mleka da bih mogao da okrećem proizvodnju, ali ne može ništa da se prinovi, da se nešto dogradi i proširi bez kredita ili slično. Moj kredit je bespovratan od roditeljske švajcarske penzije (smeh)“, kaže Milan za Bolju zemlju.

Milanovi roditelji su 1979. godine prvi put otišli u Švajcarsku i tamo ostali do penzije, Milan je ostao samo 10 godine – priznaje, nije mogao da se uklopi uprkos dobrom poslu. Vratio se na selo i uložio u poljoprivredu, jer je to voleo i samo to znao da radi sa elanom.

„Svi ovde zamišljaju da je tamo mnogo lepo, ali nije ni kod njih sve idealno, iako su daleko ispred nas. Tamo je posao-kuća, ako malo komotnije živiš, nemaš nikakvu zaradu.“

Danas, Milan u štali po zapadnim principima na dnevnom nivou proizvodi 400 do 500 litara mleka koje predaje otkupjivaču iz Raške, sa kojim ima zadovoljavajuću saradnju. Litar mleka plaćaju mu 38 dinara bez premije. Ipak, cena mleka je prilično ista poslednjih godina, a troškovi značajno viši.

„U sprskoj poljoprivredi mogu da opstanu samo veliki, kao i tamo na Zapadu. Pamtim početak 2000-tih kad je bilo litar i po mleka za litar dizela, tad je bilo dobro. Sad je svaka godina sve tanja i smanjuje se ta tvoja zarada, zadnjih 10 godina cena mleka je dva-tri dinara gore-dole, a dizel je ‘otišao’ mnogo. Koristim subvencije po grlu i premiju za mleko, sve su krave umatičene. Da nije subvencije i premije, ne bi imali račun, jedino je to neka zarada“, kaže stočar iz Ovsišta.

foto: domaćin Milan Milovanović na svojoj farmi
foto: domaćin Milan Milovanović na svojoj farmi

Za naš portal kaže, da bez dodatnih ulaganja u vidu kredita ili upravo švajcarskih penzija, nema proširenja niti zarade od mlečnog govedarstva, samo ‘pozitivna nula’. Iako u domaćinstvu rade njih šestoro i obrađuju 25 ha zemlje, ne mogu da prošire broj grla, bez izgradnje novih kapaciteta i možda nekih odricanja, uprkos stranim inputima.

 

J.E.