Naslovna Blog Ako mislite da su devojke nezainteresovane za poljoprivredu – PROČITAJTE OVO!

Ako mislite da su devojke nezainteresovane za poljoprivredu – PROČITAJTE OVO!

2948
0
foto: M.Stojanović
foto: M.Stojanović

Opšte je poznato da mladi masovno odlaze sa sela, napuštaju svoja domaćinstva, koja zarastaju u korov. Da baš i nije sve tako, primer je Milica Đorđević iz sela Bratiševac, nedaleko od Babušnice.

“Osnovna delatnost na našem poljoprivrednom gazdinstvu je stočarstvo, tačnije ovčarstvo. Obrađujemo 10 hektara zemlje, od koji su određene površine pod pašnjacima, koje koristimo za ispašu ovaca.” rekla je Milica

Koliko njena porodica poseduje ovaca, gde plasira svoje proizvode i šta studira, pročitaćete u nastavku teksta..

Trenutno posedujemo 180 ovaca, sa velikim ambicijama da proširimo stado. Trudimo se da što više pažnje posvetimo ishrani ovaca, jer je to preduslov za profitabilnu proizvodnju i dobar kvalitet prizvoda. Hranu uglavnom proizvodimo na svom imanju, sa pašnjacima i livadama koje su nam na raspolaganju tokom cele godine.

Gde nalazite tržište za svoje proizvode?

Što se tiče proizvoda, za njih imamo adekvatno tržište. Uglavnom je to ugovorena proizvodnja sa mušterijama, s tim što ponekad svoje proizvode prodajemo na pijaci. Veći deo dobijenog mleka predajemo mlekari, dok onaj manji deo prerađujemo u mlečne proizvode, tačnije u ovčiji sir.

Da li ste do sada koristili podsticaje?

“Za sada imamo 120 umatičenih grla za koje nam država redovno isplaćuje subvencije u iznosu od 7000 dinara po grlu. Mali broj grla nije umatičen, uglavnom su to grla koja su od početka planirana za prodaju. Takođe bih morala da napomenem da dosta pažnje posvećujemo podmlatku, svako grlo koje planiramo da dalje gajimo prolazi proces matičenja. “ dodala je Milica

foto: M.Stojanović
foto: M.Stojanović

Šta studiraš i možeš li nam reći šta te je privuklo da ostaneš na selu i nastaviš tradiciju svoje porodice?

“Upisala sam smer stočarstvo, pre svega zato što se moja porodica godinama bavi ovim poslom, odnosno ovom granom poljoprivrede, ali i prema neizmernoj ljubavi prema životinjama. Sada sam već pri kraju studija, mogu da kažem da je to za mene prelepo životno iskustvo, koje mi je dalo mnogo formalnog znanja o onome čime planiram da se bavim u budućnosti, ali i neformalnog znanja koje nam profesori nesebično prenose i podstiču nas da cenimo prave vrednosti, ostanemo na selu i širimo svoju stočarsku proizvodnju.

 

M.S.