Naslovna Vesti ALARMANTNO: Ministar Nedimović o razvoju afričke kuge svinja u Srbiji!

ALARMANTNO: Ministar Nedimović o razvoju afričke kuge svinja u Srbiji!

701
0
islav Nedimović
ministar poljoprivrede Branislav Nedimović

Ministarstvo poljorpivrede potvrdilo je vest da se pojavila afrička kuga svinja na prostoru, tačnije kod Mladenovca, a ministar poljoprivrede potvrdio je da su nadležne službe  preduzele sve preventivne mere za sprečavanje širenja tog virusa.

Ministar Branislav Nedimović istakao je da je virus ustanovljen uz pomoć naučnice Vesne Milićević koja je, uz pomoć svog znanja dugo pratila simptome  koji nekoliko godina unazad postoje u regionu:

– Virus nijeopasan za ljude, , nije opasno čak ni za populaciju drugih životinja. Termički obrađeno meso ne predstavlja nikakav problem, ali ako se baci to meso svinji ili divljoj svinji, ona će se zaraziti. Mi smo eutanizirali sve životinje koje su bile na toj farmi, tek kada se svinja eutanazira može da se vidi šta joj je. Ljudima smo  isplatili tržišnu cenu, država je potpuno normalno odradila taj posao. Trenutno imamo privremenu zabranu izvoza, ali kada se donese naredba o regionalizaciji, onda automatski stavljamo te prostore u izvoz. Moramo zaštititi velike farme, ali i male. Najvažnija je higijena. Ne može biti otvoren odor, da dođe bilo šta, neka druga životinja, svinja ne može biti u kontaktu sa drugim životinjama. – poručuje ministar Branisav Nedimović.

 

SAOPŠTENJE MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE: Potvrđena afrička kuga svinja!

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimovic

RASIPAČI MINERALNIH ĐUBRIVA!

Ministara Nedimović potvrdio je da će vlasnici zaraženih svinja neće biti oštećeni jer će im biti isplaćena naknada po tržišnoj ceni:

– Jako je teško i ljudima koji gaje svinje da prepoznaju, kada se pojavi temperatura, krvavi prolivi…to može da se utvrdi jedino ako se eutanazira životinja. Postoji period od 40 dana inkubacije, neće ovo biti izolovan slučaj, jer nema vakcine. Kod klasične svinjske kuge ima vakcine. Mi smo proteklih godina štampali brošure i obaveštenja kako da se ljudi ponašaju. Imamo pokretne spalionice, da ne bismo prenosili virus po Srbiji. Bitno je da pokažemo ljudima da neće biti oštećeni. Na prostoru Rumunije gori ta bolest, tamo je najveća eskalacija ove bolesti. Mi na prostoru Srbije imamo 52000 tačaka na kojima se gaje svinje. Najviše su nam ugrožena mala gazdinstva. To je virus koji ide jako sporo.- zaključio je ministar Nedimović.

Bolja zemlja