Američki poljoprivrednici kritikuju Trampa – A evo i zašto

  419
  0

  Predsednika SAD-a  Donalda Trampa kritikuju, udruženje poljoprivrednika i članovi Kongresa SAD, zbog njegove namere da u državnom budžetu smanji svote za osiguranje useva i duge mere zaštite poljoprivrede. Naime, Tramp je predložio smanjenje subvencija za ukupno 9 milijardi dolara, na taj način što subvencije ne bi dobijali poljoprivrednici čiji je prihod veći od 500.000 dolara godišnje. U ovom momentu subvencije dobijaju svi poljoprivrednici s prihodom do 900.000 dolara godišnje.

  Na osnovu predloženog budžeta američka vlada bi ograničila novčani doprinos poljoprivrednicima za plaćanje osiguranja u slučaju loše poljoprivredne godine ili pada cena useva. Tokom deset godina bi to smanjenje u budžetu dostiglo oko 28 milijardi dolara.

  U saopštenju predsednik američke fondacije poljoprivrednika, Zipi Duval je ocenio da budžet izneverava poljoprivredu i američko selo. Dok je Senatorka Debi Stabenov, kao vodeća demokratkinja u Odboru Senata za poljoprivredu, upozorila da će predloženo smanjenje nesrazmerno mnogo uticati na sela širom zemlje i ostaviti ih u već postojećoj krizi.

  Subvencije za poljoprivredu i za osiguranje su u velikoj meri pomagali ratarima da opstanu godinama dok su opadale cene pšenice, kukuruza i soje. U SAD je oko 11 odsto zaposlenih u poljoprivredi, odnosno 21 milion radnih mesta. Sa skoro 1.000 milijardu dolara poljoprivreda doprinosi bruto – domaćem proizvodu u SAD.

   

  Prethodni tekstEmisija Bolja zemlja – 04.06.2017.
  Sledeći tekstŽetva ječma i ranih sorti pšenice od sledeće nedelje