Apel poljoprivrednicima da preduzmu mere opreza!

  687
  0

  Na području Šumadije lokalizovano je više od 20 požara za nekoliko dana, a brzom intervencijom vatrogasaca požari nisu bili većih razmera. Na području Čačka, Gornjeg Milanovca i Lučana zbog izuzetno visokih temperatura i jakog vetra vatrogasci su imali puno posla.

  Glas Zapadne Srbije objavio je da su požari u nekim slučajevima izbijali usled varničenja elektronskih kablova na niskonaponskoj mreži. A u Čačku iz Odeljenja za vandredne situacije apeluju na poljoprivredne proizvođače i građane, da za vreme poljoprivrednih i drugih radova kojima mogu izazvati požar, budu oprezni i preduzmu neophodne mere da do požara ne bi došlo.

  Podsećanja radi, Zakonom o zaštiti požara je zabranjeno loženje vatre u šumi, i na 200 metara od šume. Isto tako, strogo je kažnjivo paljenje strnih žita, spaljivanje smeća na otvorenom prostoru i spaljivanje biljnih ostataka. Kršenjem ovog zakona predviđena je nadoknada troškova intervencija vatrogasno – spasilačkih jedinica i podnošenje zakona za pokretanje prekršajnog postupka lica koje je izvršilo spaljivanje.

   

   

  Prethodni tekstDa li je moguće ugraditi klimu u stari traktor, kombajn? I kako?
  Sledeći tekstZaštita trešnje i višnje posle berbe