Naslovna Vesti Apel proizvođačima uljane repice – Obavezno obiđite vaše parcele!

Apel proizvođačima uljane repice – Obavezno obiđite vaše parcele!

505
0

Prema izvršenim ispitivanjima stanja useva na našim njivama, pre svega uljane repice, sajt Agroupozorenje izdalo je saopštenje da do sada nije bilo posebnih negativnih iskustava u razvoju useva. Tako da proizvođači nemaju razloga za brigu, i pored toplog talasa s početka januara.

Agroupozorenje ističe da na osnovu stanja useva, vlage zemljišta, očekivanih daljih padavina do kraja zime, na većini parcela treba očekivati prosečne prinose do iznad prosečne za dati nivo agrotehnike i proizvodni kapacitet parcele.

Uljana repica

Uljana repica na njivama širom Vojvodine dobro izgleda i nalazi se u različitim fazama razvoja. U ovom trenutku uljanoj repici nikako ne bi pogodovale niske temperature i naglo zahlađenje. U skoro celoj Srbiji vlaga zemljišta je osrednja ( u sloju od 0-100 cm zemlja je popunjena 65% od svog maksimalnog kapaciteta), tako da bi uljanoj repici padavine dobro došle.

Ono na šta apeluju poljoprivredni stručnjaci jeste redovno obilaženje parcela pod uljanom repicom, jer se očekuje najezda glodara.

Foto: Pixabay

Dr Ana Marjanović Jeromela sa Instituta NS seme je, na naučno – stručnom savetovanju “Dobar dan, domaćine”, istakla da relativno blaga zima, bez magle pogoduje razvoju štetočina. “ Znamo da su miševi vrlo osetljivi na vlagu i maglu I da kod njih izaziva to respiratorne probleme koji su smrtonosni. Kako tih meteoroloških pojava nema može se desiti da sa početkom vegetacije primetimo na parceli oaze gde je repica izjedena. Zato je veoma važno da proizvođači redovno obilaze svoj usev – da ne zaborave.” – izjavila je Jeromela za Agro Dan.

Apel svim proizvođačima uljane repice je da već sada odreaguju na adekvatan način u zaštiti glodara, ako za to ima potrebe.

Dr Jeromela je skrenula pažnju da je jako važno da se mamci za glodare (koji su izrazito otrovni) ne razbacuju po parceli nego da se unose isključivo u rupu glodara, kako ne bi došlo do pojave velikog broja smrtnosi predatora – ,,jedinog pravog leka protiv glodara.”