Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo APITERAPIJA: Moć pčele!

APITERAPIJA: Moć pčele!

2465
0

Apiterapija može da pomogne u lečenju oboljenja gornjih disajnih puteva, upale mokraćnih puteva, alergija, reumatizma, neuroloških oboljenja, oboljenja krvnih sudova i srca, poremećaja varenja i još mnogo stvari!

Predstavlja tip lečenja ljudi upotrebom pčelinjih proizvoda kao što su polen, matični mleč, pčelinji otrov, perga, vosak i med.

U Srbiji je ovaj način lečenja zvanično priznat kao jedna od metoda u okviru tradicionalne medicine i prihvaćen je kao deo sekcije za tradicionalnu medicinu Srpskog lekarskog društva.

Srbija ima veliki potencijal za razvoj apiterapije i turizma povezanog u vezi sa ovim lečenjem. Procenjuje se da u našoj zemlji raste više od 2.300 medonosnih biljaka, a imamo i veliki broj iskusnih pčelara.

Da se podsetimo: Po broju pčela u odnosu na broj stanovnika smo prvi u svetu!

Poznato je i da se med iz naše zemlje u inostranstvu meša s drugim medovima kako bi im se poboljšao kvalitet. Međutim, svaki apiterapeut bi trebalo da bude oprezan sa pčelinjim proizvodima.

Apiterapeut treba da bude obrazovan i da svoje rezultate ostvaruje u saradnji sa lekarom, jer je poznato da neki od pčelinjih proizvoda mogu da izazovu snažnu alergijsku reakciju ako se to ne predoči.

Ako se primenjuje odgovorno i stručno, apiterapija može da bude odgovor na prekomernu upotrebu lekova koja je krivac za oko 50 procenata bolesti današnjice.

Procenjuje se da će broj jatrogenih oboljenja, odnosno onih koja su na neki način izazvana medicinskim tretmanima u budućnosti nastaviti da raste i zbog toga je važno da se ponude alternativni načini lečenja.

Takođe je važno da se veća pažnja posveti zdravoj hrani i umanjenju stresa koji takođe utiču na zdravlje.

 

M.S.