Arilje – protest malinara najavljen za subotu

  725
  261

  Malinu u Srbiji gaji oko četiri miliona ljudi, direktno ili indirektno, jer od plate ne mogu da prežive. “ Malinu gaje medicinske sestre, policajci, nema ko je ne gaji“ – izjavio je predsednik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović. Nezadvoljni otkupnom cenom malina od oko 100 do 120 dinara po kilogramu, Asocijacija malinara Srbije najavila je protest u Arilju za subotu 17. jun.

  Nakon protesta koji će se održati ove subote, prema rečima Radulovića, održaće se Skupština Asocijacije malinara Srbije. Jedan od predloga je da se blokiraju putevi otkupljivačima i obustavi berba malina. Jer, kako je dodao Radulović, kada propadaju proizvođači malina, neka propadnu i monopolisti.

  „Očigledno je da tajkuni diktiraju cenu jer je nemoguće da je prošle godine kilogram maline koštao od 220 do 240 dinara, a ove godine svega 100 dinara, iako je rod manji za 30 do 50 odsto, a skoro je prepolovljen i u Evropi i u Americi. U Evropi cena varira pola procenta, a u Srbiji padne 50 odsto.“ – dodao je Radulović za novinsku agenciju Beta.

  Radulović raspolaže informacijom da su otkupljivači pre nekoliko dana u Valjevu dogovorili koju će cenu da ponude. Očekuju da ih država zaštiti, spreči kriminal i omogući tržišno formiranje cena, a ne dogovornu ekonomiju.

  Izvor: Beta