Naslovna Vesti ATARSKI PUTEVI – da li su zanemareni?

ATARSKI PUTEVI – da li su zanemareni?

523
0

Do svakog sela, proplanka, šume, do planinskih delova dolazi se atarskim putevima, čijem se uređenju posvećuje dosta pažnje. Poljoprivrednici ne zahtevaju nikakve posebne uslove, ono osnovno, a to je dobra prohodnost, pogotovo u toku jeseni kada su intenzivni radovi u polju otežani zbog vremenskih uslova.

Đorđe Milićević, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević uručili su ugovore vredne više milijardi dinara koji će biti namenjeni osim za vodne objekte i izradnju kanalizacione mreže, za popravku i nasipanje atarskih puteva u Vojvodini.

Ovo je po svemu sudeći dobra vest, 33 vojvođanske opštine će dobiti rekonstruisane i ispunjene atarske puteve, ali problemi sa atarskim putevima u svim delovima Srbije nisu zanemarljivi, pogotovo u planinskim delovima i terenima pod nagibom gde se ljudi, odnosno poljoprivrednici teže nose sa tim problemom.

Pokrajinska vlada i lokalne samouprave pokreću nov investicioni ciklus, koji će u ove 33 lokalne samouprave pre svega obezbediti poboljšanje kvaliteta života, kroz izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže, sanaciju i ispunjavanje atarskih puteva.“ – kazao je potpredsednik Đorđe Milićević.

Sve opštine u Srbiji, kao i lokalne samouprave bi trebalo da se ugledaju na pokrajinu i da pokrenu inicijativu, da u razgovoru sa poljoprivrednim proizvođačima vide u čemu je problem, šta treba sanirati a šta popraviti.

Jedan od dobrih primera kako treba raditi na saniranju ovih problema jeste u podnožju planine Rtanj, od sela Nikolinac, preko Šarbanovca i Mužinca, neko bi rekao opustošena i zaboravljena, ali ova sela imaju izezuteno dobre atarske puteve.

Iz vlasti lokalne samouprave kažu da su obilaskom seoskih zajednica i atarskih puteva, morali da izađu poljoprivrednicima u susret, ako to nije bio slučaj sa otkupom proizvoda, onda sa uređenjem atarskih puteva. Kupljen je buldožer i svakom selu je obezbeđen budžet od 300.000 dinara za odražavanje atarskih puteva. Putevi su bili katastrofalni, nije bio omogućen prolaz, a sada je tom sanacijom omogućen i lovni turizam.

 

 

 

M.S.