Naslovna Vesti AVOKADO: Odlična, ali skupa namirnica

AVOKADO: Odlična, ali skupa namirnica

874
0

Naše stanovništvo je mahom u ishrani skocentrisano na namirinice koje se gaje na našem podneblju i mnogi stručnjaci savetuju da je za ishranu ljudi najbolje da se koristi ono povrće (ali i meso) koje se lako uzgaja u podneblju u kome žive.

Sa druge strane, zagovornici ideja da hrana treba da bude raznovrsna i sadržajna, dosta prostora daju i onom voću i povrću koje se ne uzgaja kod nas, ali koje po svojim nutritivnim i hranljivim vrednostima svakako zaslužuje da mu se posveti malo pažnje.

Međutim, tu na snagu stupa čulo ukusa, jer se mnogima ne sviđaju recimo ananas, mango, avokado, indijski orah i druge vrste „ egzotičnog „ voća, ali ako ćemo da sudimo po geografskoj rasprostranjenosti, banana i ananas su se toliko odomaćili kod nas, da ih možemo smatrati i domaćim proizvodima. Ali evo par reči o avokadu.

Avokado je voće koje nam stiže iz azijskih i afričkih zemalja. Postoje pokušaji da se gaji i na balkanskom podneblju. Ima slučajeva da se posejana semenka primila i razvila u drvo ali ne plodonosi ili daje plodove koji su nekvalitetni i mali jer nema odgovarajućih oprašivača, koji su tipični za područje u kome sa gaji, pa nam zbog toga avokado stiže iz uvoza.

Bogatstvo vitamina

Po hranljivim materijama obiluje čitavom lepezom svih vitamina. Počev ot vitamina C pa redom da ne nabrajam sada sve. Zanimljivo je da sadrži više vitamina K od banane recimo. Sadrži veliku količinu vlaknastih materija koje su odlične za peristaltiku creva.

Sadrži zdrave masti koje utiču na stvaranje onog dobrog pozitivnog holesterola i njegova redovna upotreba smanjuje i snižava krvni pritisak.

Odlično deluje na vid kao i u sprečavanju pojave triglicerida i hoelsterola i odličan je za dijete jer daje osećaj sitosti, pa se redovnom upotrebom avokada može sniziti telesna masa i sprečiti pojava nekih bolesti koje su posledica gojaznosti.

Zbog toga i ako je skup (kilogram staje oko 600 dinara) zgodno je da ga ako ne stalno a ono bar povremeno koristite kao namaz ili obavezan sastojak zelenoj salati. Ukusan je i može se kombinovati sa belim lukom ili samo sa par kapi maslinovog ulja.
Odlično se kombinuje sa svim ostalim povrćem koje raste kod nas pa ga u zavisnosti od raspoloženja slobodno možete koristiti kad god poželite.

 

G.V.