Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Bagremova paša – kada i kako vrcati med i kako se spremiti...

Bagremova paša – kada i kako vrcati med i kako se spremiti za nastavak?

6474
0
kada i kako vrcati med
Kada i kako vrcati med?

Dragi pčelari, ova godina je po svemu sudeći drugačija od prošlih. Iako smo računali da će bagremova paša kasniti, bagrem već završava sa cvetanjem!

Ove nedelje u emisiji Bolja zemlja, pozvali smo profesora doktora Zorana Stanimirovića, sa veterinarskog fakulteta, koji se rado odazvao našem pozivu.

Gost emisije: Prof. Dr Zoran Stanimirović
foto: screenshot iz emsije Bolja zemlja

Iako smo svesni da je bagremova paša dobro prošla, pitali smo profesora Zorana šta Vi pčelari trebate sada da radite? Šta biste  trebali da uradite a da, pri tome, najbolje iskoristite bagremov med? Da li je bolje po Vas da sačekate da med sazri, da li da ga ranije vrcate ili da to uradite kasnije? Koliko ostaviti za pčele, a koliko meda uzeti za sebe i za prodaju?

Bagrem je poneo! Sami ne znamo kako i na koji način i sad medi!

Prema Zoranovim rečima, situacija u pčelarstvu je (što se tiče bagremove paše) 4 do 5 puta bolja u odnosu na prošlu i pretprošlu godinu u pojedinim regionima.

,, Severni deo Cera fantastične prognoze je davao – i preko 25 kila. Južni deo je nešto slabiji. Po Beogradu, koji je uvek davao, podbacio je, i to jako! Znači nije svuda isto. Ali mnogo, mnogo je bolje nego što je bilo prethodne dve do tri godine!” – istakao je profesor Stanimirović.

Biće bagrema i za nas i za izvoz!

Ukoliko pčelari ispoštuju osnovne principe biće bagrema, i to dobrog i kvalitetnog!

Na osnovu Zoranovih reči, osnovni principi kojih svaki pčelar treba da se pridržava jesu da: MED SAZRI, zatim DA NAJMANJE 2/3 BUDE POKRIVENO MEDOM, I SA JEDNE I SA DRUGE STRANE RAMA, a sve kako bi se jedan ram sa medom mogao vrcati!

,, Sve mimo toga je veliki rizik, da zbog prevelike količine vode dođe do prevremenog vrenja i da, normalno, kvalitet meda bude drugačiji. Prosto rečeno, može da se desi da, ukoliko nije dobro skladišten, da provri, da prokiseli!” – napomenuo je profesor Stanimirović za emisiju Bolja zemlja.

Med na medu rodi!

Šta treba raditi dalje? Da li prodati, da li zadržati? Koliko ostaviti pčelama?

Profesorova filozofija je da pčelama treba ostaviti meda u zavisnosti od toga koji je tip pčelarenja u pitanju.

Pčelama morate ostaviti dovoljno meda! Dovoljno meda je najmanje 15 kilograma po društvu, dok se optimum kreće do 22 kilograma po društvu.

,, Naš problem, generealno celog pčelarstva, je u tome što neadekvatna ishrana indukuje slabo razvijene pčele!”- kaže profesor Stanimirović.

Postoji bojazan od povećane količine medljike!

Zoranov savet svim pčelarima je da vode računa da što manje medljike ostave u košnicima.

Iako bude medljike pčelari izvrcajte je!

,, Ako nemate drugog meda, medljika je bolja od šećera. Razredite je u odnosu 50 odsto – 50 odsto vode, 50 odsto medljike. Najkasnije do 5.septembra dodajte pčelama, da to pčele prerade I onda ćete obezbediti i da bolje prezime, nego ne bilo kom drugom šećeru. “ – savetuje profesor Stanimirović sve pčelare.