Banatsko novo selo -ratari nezadovoljni ponuđenom cenom suncokreta

  367
  2349

  Ratari iz udruženja “Novoseljanski paori” su odlučili da nađu nove partnere za kupovinu suncokreta. Razlog takve odluke je nezadovljstvo kod ratara izazvano ponuđenom niskom akontnom cenom od 34-36 dinara po kilogramu. Prve količine suncokreta iz Srema i Bačke u Bosnu i Hercegovinu izvezeno je po 42 din/kg.

  U Banatskom novom selu se svake godine proizvede najmanje 500 vagona merkantilnog suncokreta. Ove godine situacija je drugačija, rod suncokreta će biti ispod proseka uz nisku otkupnu cenu. Ratari ovog sela su uvereni da postoje uslovi da ponude i potražnje određuju cenu bez monopolskog dogovora.

  Fabrika Dijamant će najverovatnije otkupiti manje suncokreta nego prošle godine, što dodatno opterećuje ratare.

  Adreljan Sorin, predsednik Udruženja “Novoseljanski paori” izjavio je da, u ovo vreme prošle godine, se u Srbiji takođe nije znala otkupna cena za suncokret, dok je u susednim državama ta cena već uveliko bila određena. Mađarska ove sezone želi da iz Srbije uveze najmanje 20.000 tona, a 50.000 tona fabrika u Bosni i Hercegovini.

  “Novoseljanski paori” su na sastanku dali inicijativu da se pokrene postupak za osnivanje zadruge. Kao i da se ostvari dogovor sa Produktnom berzom iz Novog Sada, o saradnji u prodaji suncokreta.

   

  Prethodni tekstJug Srbije – takmičenje u spremanju ajvara
  Sledeći tekstKomisija u Leskovcu još nije izvršila procenu štete

  Коментари су затворени.