Naslovna PR Bašta u avgustu – šta se bere, a šta se seje?

Bašta u avgustu – šta se bere, a šta se seje?

3675
0
Basta u avgustu
Bašta u avgustu

Berba povrća je u punom jeku tokom avgusta

Berba mora biti pažljiva i redovna. Naime, svaka povreda stabla smanjuje dalje plodonošenje, a svaki zreli plod koči obrazovanje novih plodova.

Vađenje crnog luka
Vađenje crnog luka
Crni luk treba izvaditi iz zemlje početkom avgusta i ostaviti na suncu od 5 do 6 dana da se dobro prosuši, da zeleni listovi požute, a suvi listovi dobiju karakterističnu boju.

Sa vađenjem luka ne treba kasniti, jer kišni period i kraći dani tokom avgusta izazivaju ponovnu vegetaciju, pa koren luka prorasta i utiče na smanjenje kvaliteta lukovice.
Manje količine luka treba posle vađenja uplesti u venac, a veće posle sušenja očistiti od ostatka listova, ostavljajući vrat lukovice dužine od 3 do 4 cm.

Dobro prosušen i očišćen luk treba ostaviti u prostorije (tavan) gde je dobra ventilacija i gde će se i u toku zime dobro očuvati.

Sitnije lukovice čiji je prečnik manji od 3 cm treba ostaviti u jesen (oktobar) i koristiti za proizvodnju mladog luka.

Krajem avgusta visokim sortama paradajza treba zalomiti vrhove stabala radi sazrevanja svih plodova sa prvih 5 do 6 etaža do pojave mrazeva.
Paradajz u avgustu
Paradajz u avgustu
Paprika u avgustu
Paprika u avgustu
Paprika u avgustu obilno rodi. U bašti je moguće tada obaviti još jedno prihranjivanje (200 do 300 gr NPK đubriva na 10 m2), jer doprinosi bržem zrenju plodova. Za prihranjivanje treba koristiti đubriva koja sadrže veću količinu fosfora i kalijuma.

U avgustu se seje veći broj povrtarskih useva namenjenih potrošnji tokom jeseni ili ranog proleća.

Stoga, posle skidanja useva zemljište treba dobro pripremiti, posebno površinski sloj, jer od toga zavisi uspeh u nicanju.

setva spanaća
setva spanaća
Spanać treba sejati na bogatom i hranljivom zemljištu. Često služi kao indikator plodnosti nekog zemljišta. Seje se u redove na rastojanju od 20 cm, a na većim površinama oko 40 cm. Razmak u redu je 5 do 10 cm, što zavisi od sorte i načina berbe. Za 10 m2 treba oko 20 grama semena.

Zemljište pred setvu treba nađubriti sa 200 gr NPK đubriva na 10 m2, a u fazi prvih listova može se prihraniti sa 100 do 200 gr azotnih đubriva na 10 m2.

Tokom celog procesa proizvodnje spanać veoma dobro reaguje na zalivanje dajući sočne i ukusne listove. Pogodan je za potrošnju u septembru i oktobru, onda kad formira 5 do 7 listova.
U avgustu se seje salata i luk srebrnjak. Za njihovu setvu treba pripremiti leju, pođubriti je zgorelim stajnjakom ili kompostom i dobro izmešati sa zemljom.

Tako se stvara kvalitetan zemljišni supstrat. Oba useva treba sejati u redove 5 do 10 cm, jer omogućava bolju negu. Na 1 m2 seje se 1 gr semena salate i 5 do 10 gr luka srebrnjaka. Salata i luk srebrnjak sade se na stalno mesto u septembru i oktobru. Posle setve seme se prekriva slojem komposta ili finom baštenskom zemljom (1 do 2 cm) i dobro zalije.
Nega useva sastoji se u redovnom zalivanju, uništavanju korova, a po potrebi i u zaštiti i prihranjivanju tečnim kompleksnim đubrivom.

Tekst priredila: Redakcija

Prethodni tekstKatastrofalan rod pšenice u evropskim zemljama! Cena ide u nebo?
Sledeći tekstBakterioze koje uništavaju papriku