Naslovna Vesti BELA LEPTIRASTA VAŠ! OZBILJAN problem u PLASTENICIMA! Kako je SUZBITI?

BELA LEPTIRASTA VAŠ! OZBILJAN problem u PLASTENICIMA! Kako je SUZBITI?

1145
0

Ovaj insekt je široko rasprostranjen u svetu. Javlja se u plastenicima i na otvorenom polju. Najosetljivije biljke su paradajz, krastavac i duvan. Što se tiče vremenskih uslova, pogoduju joj visoka VLAŽNOST i TOPLOTA.

Ovaj insekt je prava NOĆNA MORA naših povrtara!

Žute je boje, nešto manja od 2mm. Veoma je bitno napomenuti da ženka polaže jaja na poleđini lista, da su izuzetno sitna, teško ih je primetiti. Embrionalni razvoj traje 30 dana.

Razvija se bez prekida i daje veći broj generacija. Na listovima biljaka, najčešće paradajza, u isto vreme mogu da se nađu svi razvojni stadijumi ove štetočine.

Mogu biti prenosioci virusa što je izuzetno OPASNO!

Suzbijanje ove značajne štetočine u plastenicima je izuzetno težak i mukotrpan posao, iz prostog razloga što se povrće bere svaki drugi dan, kao i zbog pojave rezistentnosti kod upotrebe insekticida. Mora se dosta voditi računa o KARENCI i PREVENTIVNIM merama borbe protiv ove štetočine!

Nekad preventivne i biološke mere borbe daju mnogo bolje rezultate nego hemijski tretmani.

Postavlja se pitanje, kako je sa sigurnošću SUZBITI?

U mnogim zemljama Evrope se za suzbijanje belih leptirastih vaši koriste njihovi prirodni neprijatelji, entomopatogene gljivice. Larve su parazitirane od strane Achersonia aleurodes Wb, koja je izuzetno efikasna kada su temperatura i vlažnost visoki a to pogoduje ovom insektu.

Ako koristite insekticidni sapun, belu leptirastu vaš prskajte rano ujutru kad su temperature niske i odrasle jedinke manje pokretljive. Najbolji rezultati postižu se primenom ovog insekticida jednom sedmično.

 

M.S.