Naslovna Vesti Berba grožđa u punom jeku! Od 11. oktobra počinje Oplenačka berba!

Berba grožđa u punom jeku! Od 11. oktobra počinje Oplenačka berba!

847
0
foto: Pixabay
foto: Pixabay

Dobro bi bilo da naredne tri nedelje budu sunčane, bez padavina, kako bi se berba nesmetano odvijala.

Lepo vreme vinogradari uveliko koriste za ubiranje ploda. Berba grožđa je u punom jeku. Meteorološki uslovi ove proizvodne godine nisu pogodovali vinovoj lozi. U periodu cvetanja pala je velika količina kiše, što je odrazilo na prinos koji je za 20 do 30 odsto manji u odnosu na prošlu godinu.

Kada je u pitanju kvalitet vinogradari bi trebalo da budu zadovoljni. Dobre rezultate ostvarile su sorte “beli sovinjon”, “traminac”, “italijanski rizling”, međutim neke su i podbacile.

Čeka se kraj berbe da se sumiraju prinosi sorti kaberne “sovinjon”, “merlo”, i “probus”. Da bi se berba privela kraju, vinogradarima bi odgovaralo da u naredne dve nedelje bude sunčano, bez padavina.

11. do 13. oktobar, Oplenačka berba grožđa – SABOR IZVORNOG NARODNOG STVARALAŠTVA!

Više od četiri decenije u Topoli se održava Oplenačka berba u slavu grožđa, vina, vinograda i vinara. Tokom tri dana slavlja održavaju se izložbe takmičarskog karaktera stočarstva, poljoprivrede, voća, grožđa i vina. Bogato nasleđe ovog kraja prikazano je kroz izložbu starih zanata i rukotvorina. Od skora u program je uvršćena i izložba suvenira takmičarskog karaktera.

Oplenačka berba se odvija u centru Topole, duž glavnih ulica, od Vinskog trga preko Vinske ulice do Karađorđevog grada do Oplenca. Celom Topolom protežu se etno štandovi prepuni grožđa i vina, voća, suvenira i proizvoda starih zanata.

Po završenoj berbi, u vinogradu do opadanja lišća nema nekih aktivnosti. Ali kada otpadne 50 odsto listova, zasad vinove loze treba tretirati preparatima na bazi bakra i kasnije predstoji duboka obrada zemljišta.

 

 

 

M.S.