Naslovna Poljoprivreda Mehanizacija Bespilotni traktori – bliska budućnost

Bespilotni traktori – bliska budućnost

834
0

Prema novom izveštaju roboti u poljoprivredi postaju neotkriveni, mobilni i sve inteligentniji pomerajući se izvan svojih tradicionalnih granica. Kompanija IDTechEx je u svom izveštaju razmatrala evoluciju i dugoročni uticaj autonomne mobilnosti u poljoprivrednim vozilima.

GPS prijemnici

Na probnom testu prvi put se pojavio traktorski vodič, pomažući vozačima da voze preciznije i da se oslobode pritiska održavanja tačnosti vožnje. Sledeće što će operater lansirati je autosteer, koji će omogućiti korisnicima da programiraju mapu u traktoru, kako bi traktor mogao da se kreće samostalno. U poljoprivrednoj industriji prošle godine je prodato preko 210,000 RTK GPS prijemnika. Taj trend će porasti na 335,000 do 2023. godine. Takođe, piše da će autosteer biti najkoršćeniji i da će se oko 330,000 VRT opreme prodati u 2023. godini, u odnosu na 40.000 u 2015. godini. Tehnologija se razvija u pravcu potpune samostalnosti, a sistem master and slave se ispituje kako bi vozač što lakše upravljao kormilom i ostvario bolje rezultate. U slučaju prekida GPS signala, kako bi se izbegao eventualni sudar i gašenje motora, stručnjaci i naučnici rade na poboljšanju i unapređenju ovog senzora. Za sada poljoprivrednici žele da ostanu u kabini tokom rada, pa će takva verzija i dalje ostati u dizajnu, ali u bliskoj budućnosti nas očekuju i bespilotni samostalni traktori.

I za kraj iz kompanije navode da je veliki izazov ubediti poljoprivrednike da pređu sa tradicionalne proizvodnje na moderne tehnologije.

Prethodni tekstNa šta se čeka kada se zna da je šteta od suše ogromna?
Sledeći tekstPčelarstvo u ekspanziji