Naslovna Vesti Bez hladnjača od 500 tona za izvoz – SPORAZUM SA RUSIJOM!

Bez hladnjača od 500 tona za izvoz – SPORAZUM SA RUSIJOM!

535
0
jabuke
Otkupna cena do 24 dinara, za industrijsku 6, foto J. El Omari

Sporazum o fitosanitarnoj zaštiti koji će značajno olakšati srpskim proizvođačima izvoz voća i povrća na tržište Rusije, ali i na celokupno tržište Evroazijske unije, biće potpisan prilikom posete ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Srbiji, 20. oktobra, preneo je RTV.

To je izjavio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović u Moskvi, nakon sastanka sa ruskim ministrom poljoprivrede Dmitriem Patruševim, dodajući da je jedna od prednosti sporazuma liberalizacija uslova za hladnjače u izvozu za Rusiju.

Osim toga, dodaje Nedimović, sporazumom će biti smanjena količina kapaciteta koju će proizvođači morati da imaju za izvoz, kao i da će biti uveden digitalizovan sistem nadzora pošiljke koji će smanjiti bezbednosne rizike po kvalitet hrane.

Sa ruskim ministrom, kaže Nedimović, razgovarao je i o srpskim kompanijama prerađivačima mesa koje imaju privremenu obustavu izvoza u Rusiju, dodajući da su ruskim kolegama dostavili kompletnu dokumentaciju koju su tražili i da možemo uskoro očekivati pozitivan odgovor.

Nedimović je najavio da Srbiju očekuju izmene sporazuma o slobodnoj trgovini ne samo sa Rusijom, već i sa ostalim zemljama Evroazijske unije, kako bi, kaže, još nekoliko proizvoda bez carine stizalo na to tržište. Navodi da bi to mogli biti sir, voćna rakija, kao i neke „uspavane“ grane koje su poslednjih godina imale pad izvoza ka tom tržištu, kao što su, ističe, prerađeno svinjskog mesa.

Na pitanje da li postoje neki proizvodi iz Srbije koji zbog razvoja u Rusiji prete da dožive pad izvoza, Nedimović odgovora da postoje dve osetljive strukture – izvoz jabuka i nektearine.

Srbija je izabrana za zemlju partnera na najznačajnijem sajmu poljoprivrede u Moskvi, „Zlatna jesen“, koji je će trajati  do 12. oktobra, a tokom ta četiri dana predstaviće se više od 1.800 izlagača iz 60 ruskih regiona i 15 zemalja sveta.

Izvoz srpskih proizvoda za rusko tržište prošle godine bio je vredan 350 miliona dolara.

Izvor: RTV, Tanjug

 

J.E.