BioSensu 10 miliona dinara za digitalizaciju monitoringa u poljoprivredi

  506
  0

  U toku jučerašnjeg dana, u Novom Sadu pokrajinski sekretar za poljoprivredu ,Vuk Radojević, je potpisao ugovor sa direktorom instituta “BioSens”. Ugovor se tiče finansiranja realizacije jednogodišnjeg projekta “Monitoring upotrebom daljinske detekcije u poljoprivredi”, i to na 10 miliona dinara.

  Ovim projektom će biti omogućeno da se pojedini servisi pokrajinskog sekretarijata digitalizuju. Digitalizacijom će se informacije, između pokrajinskog sekretarijata i poljoprivrednih proizvođača, mnogo bolje razmenjivati.

  Na osnovu projekta “ Monitoring upotrebom daljinske detekcije u poljoprivredi” biće omogućena i digitalizacija i detekcija setvene strukture – procena stanja useva, parcela koje se navodnjavaju , kao i one koje su pokrivene protivgradnim mrežama.

  Država, tačnije resorni sekretarijat će, na osnovu projekta, imati adekvatnu analizu stanja na terenu.

  ,, Poljoprivrednici već ono što sada vide na platformi AgroSens jesu osnovni servisi koji su im od interesa, kao što su: meteoprognoze, digitalne knjige polja, analize zemljišta, satelistski snimci, za one koji to koriste, snimci iz drona i puno drugih stvari. Takođe, ono što je novo jeste i evidencija kompletnih troškova poslovanja, tako da sve ono što rade mogu da evidentiraju i da na kraju dobiju automatski bilans po parcelama, po kulturama i na nivou gazdinstva. A, sada ćemo proširiti taj deo i na državnu stranu, odnosno na pokrajinske službe, kako bi lakše obavljali svoje poslove kroz digitalizaciju i kroz razmenu informacija.” – izjavio je za RTV ,Vladimir Crnojević, direktor Instituta “BioSens”.

  Izvor: RTV

  Photo: Pixabay

  Prethodni tekstZaplena nelegalnog duvana u Mačvanskom okrugu
  Sledeći tekstDa li je potrebno u Srbiji uvesti obavezno osiguranje u sektoru poljoprivrede?