Blago skriveno u zemlji, a nije novac!

  1037
  0

  Najcenjenija i najskuplja gljiva na svetu, tartufi, oduvek je bila namirnica koju su mogli da priušte isključivo ljudi “plave” krvi i bogataši. “Jelo bogova” – tartuf prepoznatljiv je po oštrom mirisu i ukusu, a kulinari se još uvek ne mogu složiti, u vezi sa time, da li je tartuf začin ili namirnica.

  Kulinari tartufe, uglavnom, koriste sirove. Odličan su dodatak soseva, raznih salata, ređe se koriste kao dodatak mesu, a sastavni su deo raznih pašteta i nadeva.

  Svako ko je probao ovaj afrodizijak, koji sadrži, između ostalog, feromone zadužene za povećanu seksualnu aktivnost kod ljudi, zna da se tartuf koristi umereno i štedljivo, a da mu je cena “paprena” ( cena im se kreće i preko 1200 dolara po kilogramu).

  Ove gljive je jako teško pronaći, jer rastu isključivo ispod zemlje, i to na samo određenim područjima. Tartufi rastu, daleko od naših pogleda, u simbiozi sa drvećem (najčešće hrastom) oko 30ak centimetara, pa sve do metra, pod zemljom. Pogoduju mu vlažna, glinasta područja, a teško ga je veštački uzgojiti. Zemlje najpoznatije po platnažama tartufa su Portugalija, Španija i Italija.

  Tartufari, isključivo obučeni ljudi, uz pomoć svinja i/ili dresiranih pasa za traženje tartufa, pretražuju najnepristupačnije delove šuma širom sveta u potrazi za ovim blagom. Zanimljivo je da su ženke svinja nenadmašive u pronalaženju i iskopavanju tartufa, ali, s druge strane, pokazuju veliku tedenciju da ih odmah pojedu.

  Kao i svaka druga gljiva, ni svaki tartuf, koji se pronađe, nije jestiv. Tri vrste tartufa, koji se pretežno koriste u ishrani su: beli, crni i letnji tartuf.

  Beli tartuf ima najizraženiji ukus, a samim tim i najveću tržišnu vrednost. U Ginisovoj knjizi rekorda od, 1990. godine, nalazi se beli tartuf koji je težio 1 kilogram i 310 grama. Ovaj tartuf pronašao je, u Hrvatskoj, kralj tartufa Đankarlo Zigante i njegov pas Dijana. Cena ovog jedinstvenog primerka dostigla je vrednost od čak 330.000 dolara.

  Ove nedelje, u Albi na severu Italije, prodato je nekoliko belih tartufa, težine svega 850 grama, za cifru od 75.000 evra. Na aukcijskoj prodaji, “beli dijamanti” su prodati preko satelitske veze preduzetniku iz Hong Konga, čije ime medijima nije otkriveno.

  Dok u kockarnicama, u Los Anđelesu, hamburger srednje veličine sa tartufima premašuje 5.000 dolara, u Americi su napravili čokoladu sa mrvicama tartufa i vanile (kilogram košta rekordnih 6.000 dolara).

   

   

  Prethodni tekstZa leskovačka polja jos 100 miliona dinara pomoći
  Sledeći tekstŠta ispadne kada se kombinuju cigaja i pramenka?