Naslovna Zdrava Hrana Blagodeti ploda kleke

Blagodeti ploda kleke

2247
0

Kleka uspeva na kamenitim i kraškim terenima, od primorskih do brdskih i planinskih područja. Kleka je zimzelen, višegodišnji, gusto i nepravilno razgranat dvodoman grm visine od 0,5 do 0,7 m, sa vrlo uskim, zašiljenim, bodljikavim listićima. Zeleni plodovi su jajastog oblika (u prvoj godini), a zreli su okrugli i tamnocrno – ljubičasti (dozrevaju u drugoj godini). Imaju smolast i aromatičan miris i gorkosladak ukus. Cvetovi su sitni i nalaze se u pazuhu listova, odvojeni na pojedinim biljkama. Kleka uspeva na kamenitim i kraškim terenima, od primorskih do brdskih i planinskih područja. Kod nas, kleka se najviše nalazi po brdskim i planinskim suvim krčevinama, pašnjacima, suvatima, zapuštenim i neobrađenim zemljištima. Cela biljka (kleka) je lekovita. Najčešće se koriste dvogodišnji plodovi (lekoviti su potpuno zreli plodovi, ljubičaste boje), dok jednogodišnji plodovi (zeleni plodovi nisu lekoviti – beru se od kraja leta do početka zime). Iglice i mlade grane beru se od aprila do kraja juna.

Kleka se koristi protiv zadržavanja mokraće (deluje kao diuretik), za dezinfekciju i protiv upala mokraćnih organa (bubrezi, bešika). Kleka deluje i kao stomahik (poboljšava varenje, apetit, smiruje bolove i ublažava nadimanje), ali i kod drugih poremećaja gastroenterološkog trakta), protiv nazeba, prehlada, kašlja (olakšava iskašljavanje – etarsko ulje se koristi za inhalaciju), kod reumatizma, artritisa i ostalih bolova u zglobovima, kod gonoreje. Kupka od iglica i mladih grana kleke otklanja otok nogu i poboljšava cirkulaciju. Kleku treba koristiti pažljivo, jer preterana upotreba može dovesti do disfunkcije bubrega.

Kleka – lek protiv grčeva

Mešavinu jednakih delova kleke, hajdučke trave, pelena i kamilice (jednu supenu kašiku), preliti sa 1/5 litra ključale vode. Ostaviti da odstoji 5 do 10 minuta, procediti i piti bez šećera.

Kleka za glavobolju

Sitno usitniti plodove kleke, zatim staviti na maramicu i držati kao oblog na čelu.

Kleka za jetru, želudac, vodenu bolest i živce

1. Ujutru na prazan stomak dobro sažvakati i progutati oko 5 zrelih plodova kleke. Nakon toga ne jesti ništa bar jedan sat

2. Tokom dana popiti nekoliko šoljica čaja od plodova kleke

Priprema čaja

Jednu šaku zrelih plodova usitniti i preliti jednim litrom ključale vode. Ostaviti da odstoji kratko vreme.

Kleka prirodni lek protiv dijabetesa

Za lečenje dijabetesa (šećerne bolesti) upotrebljava se sok od kleke (pripremljen sa vrlo malo šećera, a više vode) ili nezaslađen čaj od zrelih dvogodišnjih plodova kleke.

Kleka za popravljanje apetita

Kod nedostatka apetita pomoći će kompot od plodova kleke koji se priprema na isti način kao i svaki drugi kompot, naravno uz dodatak šećera. Jesti svakoga dana dok se ne javi normalna potreba za hranom.

Prethodni tekstObnova 860 km atarskih puteva
Sledeći tekstPrisustvo insekticida u jajima – Bugarska