Naslovna Poljoprivreda Ratarstvo i šumarstvo BLIŽI SE ŽETVA ULJARICA A CENE JOŠ UVEK NEMA!

BLIŽI SE ŽETVA ULJARICA A CENE JOŠ UVEK NEMA!

745
0

I nakon svih nevolja koje je prouzrokovao prethodni period praćen obilnim kišama i poplavama, soja i suncokret uskoro sazrevaju, pa se bliži njihova žetva.

Stručnjaci izjavljuju da su i soja i suncokret u dobroj kondiciji. Razlika je samo da će suncokret dobro poneti budući period ukoliko ne bude obilnijih padavina jer dobro podnosi odsustvo padavina, dok će soja to podneti malo teže, budući da joj je u ovom momentu voda potrebna.

U slučaju da izostanu padavine neće doći do nalivanja zrna što za posledicu može imati slabo nalivanje zrna, žućenje mahuna i njihovo opadanje. Površine koje se navodnjavaju u Srbiji su izuzetno male, naročito kada je soja u pitanju pa je situacija delikatna, mada je soja još uvek u dobrom stanju.

Površine koje su ove sezone posejane variraju, tako da je suncokret u početku posejan na oko 235.000 ha, ali neke parcele su morale da se preoru usled poplava, tako da je ostalo pod suncokretom oko 220.000 hektara.

Soja je takođe posejana na približno istoj površini tj. 220.000 hektara i nije bilo podataka da je morala da bude zaoravana.
Ove godine prinosi bi trebalo da budu dobri i očekuje se da će biti na nivou prinosa od prošle godine, pa se za suncokret očekuje prinos 3,1t/ha a za soju 3,5t/ha.

U Srbiji postoje zalihe uljarica od prošle godine tako da će deo ovogodišnjeg roda svakako da se izveze, a dobra je vest da je krenuo trgovinski sporazum sa Turskom naročito u oblasti izvoza žitarica, pa se pretpostavlja da će se izvesti oko 400 tona soje što može da utiče i na povećanje ovogodišnje cene otkupa.

Sa Poljoprivredne berze odgovaraju da je ovogodišnja cena za soju do 55 dinara/kg, a za suncokret 30 dinara /kg.

Ratarima cena suncokreta ne odgovara i kako kažu zaradu mogu da ostvare samo ako je cena između 35 i 40 dinara za kilogram. Možda će, izvoz za Tursku svakako omogućiti da cena ne samo suncokreta, već i ostalih žitarica bude viša od predviđenih.