Naslovna Poljoprivreda Ratarstvo i šumarstvo Bokorenje pšenice: setva van optimalnog roka daje MANJI BROJ IZDANAKA!

Bokorenje pšenice: setva van optimalnog roka daje MANJI BROJ IZDANAKA!

1541
0
pšenica
foto J. El Omari

Zbog sušne prve polovine jeseni, mnogi ratari su odlagali setvu pšenice, drugi su pak setvu ‘skinuli sa spisaka’ još početkom oktobra, uprkos nepovoljnim uslovima. Kako će se vremenske prilike i rana ili pak kasna setva pšenice odraziti na bokorenje, pitali smo stručnjaka za ratarstvo PSSS Jagodine Milanku Miladinović.

„Ukoliko je pšenica posejana u optimalnom roku i ima dovoljno vlage i hranljivih materija, bokorenje se odvija intezivno u jesenom periodu i pšenica ulazi dobro pripremljena u zimski period odnosno fazu mirovanja , tada obično ima 3-5 normalno razvijenih izdanaka. Ukoliko je setva obavljena van optimalnog roka, produžava se period od nicanja do bokorenja i taj period moze da traje i do 120 dana. Ovo bokrenje je znatno slabije i obično daje manji broj izanaka“, kaže Miladinovićeva za portal Bolja zemlja.

Bokorenje prestaje na temperaturi ispod 6 i preko 20 stepeni

polje pšenice
Bokorenje zavisi od kvaliteta semena, plodnosti zemlje i dubine setve, foto J. El Omari

Bokorenje kod strnih žita predstavlja formiranje sekundarnih izdanaka iz čvora bokorenja i pojava ovih izdanaka je znak da je počelo bokorenje, istovremeno se iz čvora bokorenja formiraju i sekundarni korenovi. Bokorenje pšenice zavisi pre svega od klimatskih uslova, pa tako pri povoljnoj vlažnosti i temperaturi vazduha od 15 do 17 stepeni, bokorenje nastupa 14-15 dana posle nicanja, ukoliko je temperatura vazduha niža, bokorenje se razvija sporije, a na temperature ispod 6 stepeni potpuno prestaje. Takođe, bokorenje se prekida ako temperatura pređe 20 stepeni.

„Pored ovih, spoljašnih uslova, bokorenje zavisi od kvaliteta semena (krupnije seme daje jači bokor), od vremena setve, dubine setve, veličine hranljivog prostora, odnosno gustine setve, od mineralne ishrane biljaka i kvaliteta i plodnosti zemljišta“. 

Poruka poljoprivrednicima da povećaju količinu semena

nicanje pšenice
Svako pomeranje optimalnih rokova odraziće se na prinos, foto J. El Omari

Za one ratare koji su setvu obavilli ranije – u uslovima zemljišne suše i visoke temperature, okolnosti nisu najpogodnije za klijanje i nicanje pšenice. Međutim, kako će se svako pomeranje optimalnih rokova odraziti na krajnji prinos žita, zavisiće od vremenskih uslova u narednom periodu, procenjuje naša sagovornica.

„Na teritoriji Pomoravskog okruga setva ozime pšenice je na samom početku zbog nedovoljne vlage i nedostatka odgovarajuće mehanizacije, kako bi se izvršila kvalitetna priprema zemljišta. Kako će se pomeranje roka setve odraziti na prinos i kvalitet roda pšenice najviše će zavisiti od klimatskih prilika u narednom periodu. Ono što mi savetujemo poljoprivrednicima da u ovom trenutku pre svega povećaju količinu semena, da koriste sortno seme i primene punu agrotehniku kako bi rizik od umanjenja prinosa bio što manji“, kaže stručnjak za ratarstvo PSSS Jagodina.

Treba naglasiti da pšenicu treba sejati na dubini od tri do pet centimentra, jer će plića setva dovesti do neujednočenog nicanja, a dublja setva slabi biljku. Najbolje je da je čvor bokorenja bude na dubini od 2 do 2,5 cm ( pri dubini setve od 4 cm), čime se obezbeđuju dobri uslovi za ukorenjavanje i bokorenje.

 

Julijana El Omari