Naslovna Vesti BOSILJAK kao repelent i lekovita biljka!

BOSILJAK kao repelent i lekovita biljka!

844
0

Možemo slobodno reći da je priroda neiscrpna inspiracija čoveka, a biljke mogu naći odgovore na sva pitanja i potrebe. Lekovite biljke su se od davnina koristile, kao lekovite, za jelo ili čak kao repelenti protiv svih vrsta insekata.

Njihovo korišćenje datira daleko u prošlosti. U svim vremenima i različitim kulturama, takođe svoju primenu nalaze u farmaceutskoj industriji kao sastojci lekova ili kozmetike.

Ulaze u sastav dijetetskih suplemenata, koji itekako ispoljavaju pozitivne zdravstene efekte kod ljudi.

Bosiljak, njegova pre svega aromatična i prijatna svojstva izdvajaju ga kao jednu od najomiljenijih lekovitih biljaka kod nas. Ono što ga itekako čini posebnim jeste etarsko ulje koje ima antiseptično, antimikrobno i antivirusno dejstvo.

Na samom početku teksta, napomenuli smo da se bosiljak koristi, odnosno nalazi svoj primenu u poljoprivrednoj proizvodnji, tačnije plastenicima i to kao repelent za skoro sve vrste insekata!

Proizvođači, najčešće povrtari, imaju običaj da bosiljak zasade na samom ulazu u plastenik, tako da odbija insekte, pa je samim tim prisustvo izuzetno manje, a štete koje prouzrokuju određene vrste insekata neznatne.

Vrlo zanimljiva stvar je da bosiljak ima mnoštvo naziva i dosta sinonima koji označavaju njegovo ime. Jednogodišnja je zeljasta biljka, koja nema preterane zahteve za uslovima u kojima se gaji.

U zavisnosti od vremenskih prilika i temperatura, cveta od juna do oktobra. Stabljike su najčešće razgranate, visoke, izrazito zelene, koje mogu da izrastu od 20 do 45 cm.

Etarsko ulje bosiljka, koje je najčešće žute, ali nekada može biti slučaj da je čak i narandžaste boje. Njegova lekovita svojstva su izrazito velika, tako da se u raznim procesima vrši njegova ekstrakcija a zatim i distribucija u lekovite svrhe.

Miloš Stojanović