Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Bremenitost kod ovaca ultrazvukom ili ‘od oka’!

Bremenitost kod ovaca ultrazvukom ili ‘od oka’!

4429
0

Sezona parenja ovaca odavno je krenula, ali da bi ste utvrdili da su vaše ovce zaista sjagnjene, postoji nekoliko načina dijagnostike graviditeta. Inače, ovce se najčešće pare od septembra do novembra, a jagnje pet meseci kasnije, znači od januara do marta. Najjednostavnija metoda utvrđivanja graviditeta je ‘od oka’, uzgajivač primećuje uvećan stomak, crvenilo polnih organa, a vime počinje da se ‘spušta’, odnosno puni mlekom. Za preciznije utvrđivanje – tu su i laboratorijske analize krvi i urina.

„Uzimanjem krvi ili urina može da se dokaže nivo progesterona, a progesteron je čuvar gavitiditeta. Kod ranog graviditeta raste i kako on raste, progesteron je sve veći. Ne može da se zaključi u kom je stadijumu graviditeta, ali može da se zna da je ovca visoko sjagnjena. Pred kraj graviditeta, nivo progesterona pada i raste nivo estrogena, jer neka klackalica između ta dva hormona je pokazatelj da li je ona u estrusu ili pred partus, pa kad je u estrusu, visok je nivo estrogena, a nizak progesterona“, objašnjava za Bolju zemlju, mladi doktor veterinarske medicine Đorđe Stojanović iz Orašca.

Najbolji je ultrazvuk

U visokorazvijenim zemljama koristi se rengen uz pomoć kojeg može da se dokaže graviditet već 55. dana od začeća. Međutim, ta metoda je neisplativa kod nas. Zato se mnogo češće koristi ultrazvučna metoda, dosta jeftinija od rengena i uz pomoć koje može najranije već 25. dana da se utvrdi bremenitost.

„Postoje dve vrste ultrazvučnih pregleda; spoljnom i rektalnom sondom. Druga, kojom se obavlja unutrašnji pregled je bolja jer je preciznije utvrditi graviditet, nego spoljašnja koja se stavlja iznad vimena, zatim imamo Dopler metodu, detekciju fetalnog pulsa, onda A mod – detekciju plodove vode u materici“.

Popularne kecelje sa markerima

Metodom koja se zove abdominalna palpacija, obora se ovca na leđa i stručnjak sa iskustvom, može da od 90. do 130. dana dokaže graviditet i čak koliki je broj plodova – ispipavanjem stomaka. Ako je rani graviditet, plod je više u karličnoj duplji, kako graviditet napreduje, plod se premešta u trbušnu duplju i može se palpirati od 90-og dana.

„Postoji jedna popularna metoda koja se često primenjuje na većim farmama –  takozvane kecelje sa markerima. Marker se stavi na grudi ovnu i prilikom parenja, on tim markerom obeleži ovcu, pa tako znamo da je parena. Pored toga, može da se koristi takozvani ovan probač, da se vidi da li je ovca u estrusu“, objašnjava Stojanović.

Pored pomenutih, postoji jedna interesantna metoda, kojom može da se utvrdi gravidnost kod ovaca, a to je kuvanjem cervikalnog sluznog čepa. Uzme se vrlo mala količina cervikalne sluzi i kuva se do tri minuta u vodi. Ukoliko sluz potiče od ovce koja je sjagnjena, sluz će koagulisati periferno, a ukoliko potiče od nesjagnjene, onda će se sluz da rastvoriti i razvodniti.

Izrazito crvenilo i uznemirenost

Ukoliko ste sa nekom od navedenih metoda uvrdili ‘drugo stanje’ vašeg grla, kada je vreme za jagnjenje možete prepoznati po spoljnim znacima, ukoliko niste sigurni kada ističe 150 dana od oplodnje – koliko najčešće traje graviditet kod ovaca.

„Kad dođe vreme za partus, zna se po tim nekim spoljašnim znacima, hiperemija odnosno crvenilo polnih organa je izrazito, pogotovu vimena, to je znak skorijeg jagnjenja. Ovca je tada uznemirena, slabije jede, često urinira, odvaja se, jer jednostavno ne može da isprati ostale ovce. Iz iskustva znam kad nastupi crvenilo vimena, znak je da će da se jagnji u naredna 24 sata, kaže naš sagovornik doktor veterinarske medicine.

Neko iskustvo je pokazalo da na manjim farmama, uzgajivači jednostavno prate svoje stado i mogu po, upravo, tim spoljnim znacima da procene gravidnost i tačno vreme jagnjenja, dok veći uzgajivači češće od svih ostalih nabrojanih metoda koriste ultrazvuk.

 

Julijana El Omari