Budimpešta: šesti samit Kine i 16 zemalja CIE

  457
  0

  27. novembra u Budimpešti će se održati šesti samit Inicijative „16 +1“. Na njemu će se okupiti šefovi vlada Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope (CIE), a medju njima biće i premijerka Srbije Ana Brnabić.

  Glavna tema samita biće produbljivanje ekonomske, trgovinske i finansijske saradnje za win – win razvoj svih.

  Očekuje se da će Srbija na skupu potpisati dva nova ugovora, jedan o izgradnji toplovoda Obrenovac – Beograd, a drugi o izgradnji Koridora 11 od Preljine do Požege.

  Kako su nedavno za Tanjug rekli iz mađarskog Ministarstva inostranih poslova, na samitu bi trebalo da bude pokrenuta i tenderska procedura za mađarski deo pruge Budimpešta – Beograd, jer je njena revitalizacija dogovorena još na ranijim samitima.

  Na ceremoniji otvaranja samita u Budimpešti, učesnicima će se pored premijera Viktora Orbana kao domaćina, obratiti i predsednik kineske vlade Li Kećijang, mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto i ministar trgovine Kine, Šan DŽong.

  Cilj zemalja članica je jačanje međusobne saradnje u širokom spektru oblasti, koje obuhvataju trgovinu i investicije, finansije, poljoprivredu, nauku i tehnologiju, zdravstvo, obrazovanje, kulturu, odnose između ljudi i drugo.

   

  Izvor: RTV

  Foto: Pixabay

   

   

  Prethodni tekstŠvajcarci nude novac za povratak u njihova sela
  Sledeći tekstUzgoj i setva starih domaćih sorti bundeva – sadi pa zaradi