Naslovna Vesti Čak 80 odsto svih novogodišnjih proizvoda na svetu dolazi baš iz ovog...

Čak 80 odsto svih novogodišnjih proizvoda na svetu dolazi baš iz ovog grada

Iz ovog grada na istoku Kine, sudeći prema statističkim podacima, dolazi čak 80 odsto novogodišnjih ukrasa i dekoracija, koji se šalju širom sveta.

452
0

Jeste li se ikada zapitali odakle dolaze veštačke jelke, ukrasi i sijalice kojima dekorišete dom uoči novogodišnjih praznika?!

Odgovor je sledeći – iz kineskog grada Jivu, poznatijeg kao „Božićno selo“.

Foto: Pixabay

Iz ovog grada na istoku Kine, sudeći prema statističkim podacima, dolazi čak 80 odsto novogodišnjih ukrasa i dekoracija, koji se šalju širom sveta.

„Uopšte me i ne čudi ova cifra. Ovde imate više od 2.000 veletrgovaca koji prodaju novogodišnja drva, a moja godišnja prodaja se kreće između 4,3 do 5,7 miliona američkih dolara“, rekao je Li Kunvei, jedan od trgovaca.

Mnogi koji izvoze ovu robu osećaju pritisak sve sporije globalne ekonomije, ali su neki uspeli da dobiju više porudžbina nudeći neke nove inovativne proizvode.

„Porudžbine iz Sjedinjenih Američkih Država porasle su za 20 odsto, a novi proizvodi su zapravo bili najtraženiji“, rekao je Ku Ksiaoping, prodavac ukrasa u Jivu.

Izvoz novogodišnjih proizvoda iz grada Jivu od januara do novembra ove godine dostigao je 1,97 milijardi kineskih juana, što predstavlja porast od 22,8 procenata.

Long Ksijin, takođe trgovac i menadžer tvrdi da su nakon finansijske krize 2008. godine shvatili da ne mogu da se oslone samo na jedno tržište. Longova kompanija je poćela da se širi u Južnoj Americi i jugoistočnoj Aziji.

Foto: Pixabay

Danas je sve više trgovaca iz ovog kineskog grada koji koriste prekograničnu onlajn trgovinu kako bi proširili svoje poslovanje.

Lokalni trgovci kažu da su među stanovnicima Južne Amerike najpopularnije jelke sa veštačkim snegom, a kupci su već počeli da naručuju za sledeću godinu.

Pojedini čak prave i ekološke ukrase od drveta, tkanine, gvožđa služeći se bojama koje su napravljene po standardima EU i Japana. Cene su u poslednjih nekoliko godina porasle, i to zbog novih i inovativnihih proizvoda.

Foto: Pixabay

U ovom gradu postoji čak više od 500 fabrika koje prave jelke, ukrase, lampione.