Naslovna Poljoprivreda Ratarstvo i šumarstvo Cena suncokreta 2019. i koliko zapravo košta suncokret poljoprivrednika? (VIDEO)

Cena suncokreta 2019. i koliko zapravo košta suncokret poljoprivrednika? (VIDEO)

2551
0

Žetva suncokreta je pri kraju, a ono što u ovom momentu insteresuje i zabrinjava poljoprivrednike jeste otkupna cena suncokreta. Poslednja vest o kojoj smo pisali kada je cena ovogodišnjeg roda suncokreta u pitanju jeste da je najveći otkupljivač uljarica u Srbiji objavio konačnu cenu koja iznosi 29,5 dinara po kilogramu.

Nezavisni manji otkupljivači nude 31 dinar, dok u Jagodini fabrike stočne hrane daju 32 dinara po kilogramu suncokreta.

Složićemo se da sve ovo vreme do naših poljoprivrednika nisu dostizale dobre vesti kada je cena suncokreta u pitanju.

Da li ove otkupne cene sunckreta izvlače naše poljoprivrednike iz problema?

Povodom ovog pitanja, ispred Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije (NAP), gledaocima emisije Bolja zemlja obratili su se Marko Živanov i Milan Markov.

,, Ta cena nas uopšte ne izvlači iz problema. Mi smo kao Nezavisna asocijacija poljoprivrednika Srbije izneli našu cenu koja bi pokrila troškove i dala neku malu, skromnu zaradu, a to je nekih 36 dinara plus PDV.“ – objasnio je Marko Živanov.

Koliko zapravo košta suncokret poljoprivrednika?

Cena zakupa zemljišta na nivou Srbije je oko 300 evra po hektaru, a u Banatu se kreće oko 500 evra po hektaru. Semenska jedinica suncokreta od 150 zrna, košta poljoprivrednika oko 200 evra za 2 hektara plus zaštita, đubrenje, usluge kombajniranja (80 do 100 evra po hektaru), i ako se posmatra da je neko imao maksimum 4 tona po hektra (4*200 i nešto evra po toni).

Dakle, sa ovom otkupnom cenom koja je sada,, poljoprivrednik ne može ni da pokrije troškove, a kamoli da ostvari zaradu.

Šta je sa cenom kukuruza?

Kada je u pitanju otkupna cena kukuruza trenutno je 14,7 dinara, mada prema rečima našeg sagovornika Milana Markova u žetvi se očekuje da će cena pasti na 13 dinara.

Članovi Nezavisne asocijacije poljoprivrednika najavili su proteste na kojima će poljoprivrivrednici pokazati svoje nezadovoljstvo, jer drugačije kako kaže Živanov se ne može.

 

Bolja zemlja

Z.S.