Naslovna Vesti CRVENI METEOALARM: Ambrozija je eksplodirala, evo šta da radimo!

CRVENI METEOALARM: Ambrozija je eksplodirala, evo šta da radimo!

528
0

Ukoliko živite u glavnom gradu Srbije, a imate problem sa alergijama, sigurno ste primetili da je ambrozija stigla pre vremena.

Sezona ambrozije odložena je zbog izuzeto visokih temepratura krajem jula i početka avgusta, ali su koncentracije polena ambrozije počele rapidno da rastu od 10. Avgusta i ne nameravaju da se zaustave.

Prema poslednjih podacima Centra za zaštitu životne sredine koncetracija ambrozije uveliko je u poslednjoj, crvenoj zoni, a situacija je najteža na Zvezdari i Novom Beogradu.

Lokacija: Beograd- Zvezdara (Zeleno brdo)

RHMZ
RHMZ

Naime, period kada je ambrozija najjača je od sredine avgusta do kraja septembra, mada mnogi Beograđani osećaju probleme pre i posle ovog udarnog perioda. Dobro je znati da je najveće koncentracije polena u prepodnevnim satima, a da su najugroženija područja priobalja reka i neuređene površine.

Jedini spas u sezoni ambrozija može nam doneti samo kiša, barem privremeno. Međutim, prema prognozama meteorologa padavine, posebno ne nešto obilnije koje mogu da utiču na koncentracije polena, ne očekuju se u narednih desetak i više dana.

Kako prepoznati ambroziju?

Ambroziju možete najlakše prepoznati po uzastopnom kijanju, svrabu u nosu, suzenju očiju od alergijskog konjuktivitisa. Postoji i alergijski kašalj, ali on nije dominantan simptom, manifestuje se kao suv, nadražajni kašalj (golicanje u grlu).

Kako da se izborimo sa amborzijom?

Najbolji je imunoterapija, koja se sprovodi van sezone cvetanja tako što se pacijentima daju male doze alergena. Drugi vid su lekovi antihistamici, razne kapi za nos i oči, a treći predviđa razna “pravila ponašanja” poput izbegavanja šetnji u prepodnevnim satima, čestog tuširanja i pranja kose, držanja zatvorenih prozora…

Evo kako da se zaštitimo!

Kada je koncentracija polena povećana u vazduhu, lekari ne preporučuju provetravanje prostorija. Takođe, tada veš ne bi trebalo sušiti napolju. Potrebno je nositi naočare za sunce koje smanjuju kontakt alergena s očima. Posle svake šetnje treba se presvući i oprati kosu pre spavanja, da bi se uklonio sav polen. Redovno treba prati ruke i ne dirati oči kad zasvrbe. Nos možete ispirati fiziološkim rastvorom.

 

Bolja zemlja