Naslovna Vesti ČUDOTVORNO DEJSTVO SODE BIKARBONE: Nećete verovati za šta sve služi!

ČUDOTVORNO DEJSTVO SODE BIKARBONE: Nećete verovati za šta sve služi!

612
0

Sigurno niste znali da se namirnica koju često koristite u domaćinstvu ima višestuke namene i van vaše kuhinje.

Naime, dobre strane praškaste materije imaju daleko veću upotrebu od korišćenja prilikom kuvanja ili čišćenja životnog prostora.

Soda bikarbona može postati vredan proizvod kada je u pitanju vaše zdravlje, ali i nega kože i tela. Na koje sve načine soda bikarbona može pomoći da vam koža zablista, a da se vaše telo okrepi, saznajte u nastavku teksta.

Koristite sodu bikarbonu protiv gorušice

Gorušica je jedan od najčešće bezazlenih zdravstvenih problema, a čini da imate osećaj da će vam grudi eksplodirati! Gorušica nastaje kada želudačna kiselina iz stomaka krene prema grlu. Hronična gorušica ipak može da izazove probleme, posebno kada je u pitanju jednjak. Međutim, čak i ako samo povremeno patite od gorušice, sigurno znate koliko osećaj može postati neprijatan. Soda bikarbona može neutralizovati želudačnu kiselinu i omogućiti dugo priželjkivano olakšanje. Samo rastvorite kašičicu sode bikarbone u čaši hladne vode i napitak polako popijte.

Odličan je osveživač daha, ali i izbeljivač zuba

Naučna istraživanja pokazuju da su paste za zube koje sadrže sodu bikarbonu, efikasnije u otklanjanju plaka i u beljenju zuba. Soda bikarbona ima snažna antibakterijska svojstva, a bori se i protiv mikroba, pa je savršen izbor za tečnost za ispiranje usta. Pastu koja će beleti zube možete napraviti tako šte ćete kombinovati sodu bikarbonu i vodu i zatim odmah koristiti pomoću četkice. Tečnost za ispiranje usta napravite tako što ćete pola kašičice sode bikarbone rastvoriti u čaši vode.

Umiruje opekotine od sunca i ublažava iziritiranu kožu

Soda bikarbona daje izvanredan efekat u tretmanu brojnih kožnih problema. Ublažiće svrab nakon ujeda insekata ili iritacije – napravite gušću pastu od sode bikarbone i vode i namažite na iziritirani deo kože. Ukoliko ste izgoreli na suncu, pravo je vreme za kupku od sode bikarbone. Sodu bikarbonu sipajte u kadu (u mlaku, ne vrelu vodu) i zatim provodite u kupki pola sata. Bitno je da opekotine budu sasvim pokrivene sve vreme. Postoje dokazi da će kupka dati najbolje efekte ako dodate i ovas.

Omekšava žuljeve

Žuljevi nastaju kao zadebljanja kože na mestima gde je pod stalnim pritiskom ili uticajem. Često se pojavljuju na nogama (usled nošenja obuće) ili na rukama (česti su kod gitarista i majstora). Iako žuljevi imaju zaštitnu ulogu, ponekad dovode do neprijatnosti, pa želimo da ih redukujemo i omekšamo. Noge ili šake (deo tela koji je nažuljan) namočite u rastvor sode bikarbone i vode. Uskoro će  žuljevi omekšati.

Može da se koristi i kao prirodan dezodorans

Ljudski znoj zapravo nema miris. Do mirisa dolazi kada dođe do razgradnje bakterija na koži i nastanka kiselkastih nusproizvoda. Soda bikarbona ne može u potpunosti da zaustavi ovaj proces, ali razgradnju čini mnogo manje kiselom, što za rezultat ima mnogo blaži miris.

Soda bikarbona je verovatno proizvod koji se najčešće koristi i u domaćinstvu i u nezi. Pošto su pakovanja ovog praškastog preparata toliko jeftina, najbolje je imati nekoliko kesica ovog proizvoda uvek u pripravnosti. Sodu bikarbonu možete koristiti na veliki broj načina, a rok upotrebe je neograničen.

Bolja zemlja