Naslovna Vesti Čuvajte se CRNE TRULEŽI na KUPUSU

Čuvajte se CRNE TRULEŽI na KUPUSU

2316
0
kupus, el omari
Počinje sa bledožućkastim promenama lista, foto J. El Omari

Crnu trulež kupusa izaziva bakterija (Xanthomonas campestris pv campestris), koja može prouzrokovati značajne štete na kupusu, piše diplomirani inženjer bilja Jelena Grbić ispred PSSS Srbije. Osim kupusa, koga parazit najčešće napada, do sada su zabeležene mnoge vrste roda Brasica, kao i neke iz rodova Matthiola i Raphanus, takođe predstavnika Cruciferae. Ipak najčešće se sreće na kupusu, kelerabi i karfiolu.

„Prvi simptomi bakterijske crne truleži kupusa se prepoznaju u formi bledožućkastih promena lista, obično od ivice lista prema središnjem delu u obliku latiničnog slova „V“. Središnji deo takvih hlorotičnih zona odumire poprima smeđu boju, a lisne žile postaju crne. Ovo je oboljenje sudovnog tkiva, patogen se žilama širi do stabljike, pa biljke slabije rastu, moguće da se osuše, ne formiraju glavicu očekivane veličine i čvrstoće. Na preseku stabljike vide se tamne promene u sprovodnom tkivu“, navodi Grbić.

Kad se bolest jednom pojavi na polju, zadržava vitalnost na zaostalim zaraženim biljnim delovima 2-3 godine. Razvoju bolesti pogoduje vlažno i toplo vreme.

„Preventivne mere borbe su najznačajnije. Preporučuje se uklanjanje i uništavanje zaraženih biljnih ostataka, dezinfekcija zemljišta u toplim lejama, setva zdravog semena i plodored. Koriste se i preparati na bazi bakra“.

 

Izvor: diplomirani inženjer zaštite bilja Jelena Grbić, PSSS

 

J.E.