Naslovna Vesti ČUVANJE POVRĆA ZAMRZAVANJEM!

ČUVANJE POVRĆA ZAMRZAVANJEM!

639
0

U novije vreme povrće se sve više čuva, od berbe do momenta korišćenja, zamrzavanjem. Za razliku od visokih temperatura, koje uništavaju bakterije, niske temperature zaustavljaju njihovo širenje, koje se nastavlja čim se povrće odmrzne.

Ako se drži u običnom frižideru, na temperaturi od 4 do 7 oC, proces kvarenja je usporen te se može uspešno čuvati nekoilko dana. Međutim, u uređaju za duboko zamrzavanje, na -20 oC čuvanje je bezbedno za znatno duže vreme.

Povrće treba da bude sasvim sveže, zdravo i zrelo, nikako prezrelo. Obrano povrće treba dobro oprati, kalibrirati, očistiti, a većinom i blanširati, ocediti vodu, nakon čega je proizvod spreman za pakovanje, odnosno zamrzavanje.

Ambalaža treba da bude čista, nova, bez mirisa, da se dobro zatvara i da je dovoljno čvrsta kako se ne bi raspala.

Svi povrtarski proizvodi sadrže visok procenat vode, pa se u slučaju sporog zamrzavanja stvaraju krupni kristali vode koji razaraju tkivo povrća. Takvo povrće nakon odmrzavanja izgleda kao opareno.

Povrće treba zamrzavati brzo, odmah na -40 ili -50 oC, a zatim ga odmrzavati na -20 oC.

Zamrznuto poveće se može čuvati od 3 do 12 meseci, što zavisi od vrste povrća, načina zamrzavanja i osciliranja temperature u zamrzivaču, odnosno hladnjači.

 

 

M.S.