Naslovna Vesti Da li će DOBRA CENA GROŽĐA ‘izvući stvar’?

Da li će DOBRA CENA GROŽĐA ‘izvući stvar’?

962
0
grožđe
Nekad ni dobra cena nije dovoljna, foto J. El Omari

Kad se podsetimo cene od 4 dinara za jabuku ovog proleća, ispod 30 za višnju i ponovo loše cene za jabuku u berbi, voće je ove godine proizvođače ostavilo skoro bez nade. Međutim, ove godine stone sorte grožđa ‘drže dobru cenu’. Dobrom zaradom naročito može da se pohvale Goran i Danijela Milisavljević iz sela Vinča kod Topole, poznato po svojoj voćarskoj proizvodnji  i izvoznim kapacitetima.

„Rod grožđa ove berbe je odličan! To je jedino voće ove godine čijom cenom možemo da se pohvalimo. Sve ostalo su minimalne cene, sa kojima ne možemo ni osnovne troškove da pokrijemo“, žali se Goran.

Sa cenama ne poklapamo troškove

gajbe sa grožđem
Uberemo do 4 tone grožđa, foto J. El Omari

Goran i supruga Danijela u Vinči obrađuju skoro hektar vinograda i 12 hektara ostalog voća i to najviše pod višnjom, zatim jabukom, šljivom, breskvom. Kažu da su najgore prošli sa cenom višnje i da su samo radnici brali svu zaradu.

„Problem broj jedan u voćarstvu je otkupna cena. Rod je dobar ove godine, ni za šta se drugo ne bunimo. Svo moje voće, preko otkupljivača, ide na rusko tržište. Nama kapciteti ne dozvoljavaju da radimo samostalno. Višanja smo imali 30 tona, jabuka smo ubrali 3 vagona, ali nismo još završili berbu. Ipak, sa cenama ne poklapamo troškove“.

„Sa ovakvom godinom – dižemo kredit“

goran i danijela
Milisavljevići: „Grožđe nas neće izvući iz dugova, ni trećinu“, foto J. El Omari

Grožđa su ubrali do 4 tone. Stone sorte grožđa koje gaje muskat hamburg i italiju, prodaju Beograđanima, ali zahvalno tržište i dobra cena nisu dovoljni da ‘pokriju minus’ koje je ostalo voće napravilo.

„Uprkos dobroj ceni grožđa, ona nas neće izvući iz dugova – čak ni trećinu. U ovakvim godinama, dižemo kredite u bankama. Iako menjamo stare sadnice novim, loša je godina i nemam da uložim u to. Potrebna su finansijska sredstva da se nešto malo dodatno posadi“, ističe Goran.

Standardna cena grožđa u otkupu je 100 dinara za kilogram, a na pijaci, vašarima i manifestacijama u ovoj sezoni bude i do 150. Iako se mnogi proizvođači sela opštine Topola već decenijama tradicionalno bave proizvodnjom voća, proizvodnju grožđa za vino na većim površinama mahom rade vinarije, dok ostali imaju manje parcele i to, pod stonim sortama.

 

J.E.