Da li će i kada pasti cena prasadi?

    512
    0

    Veća otkupna cena tovnih i svinja i prasadi obradovala je većinu stočara koji su ostali istrajni u svinjarstvu. Cena je veća, ali i dalje retko ko se usuđuje da ih gaji, jer je po rečima naših stočara tržište je nestabilno. Nakon Prvomajskih praznika i Đurđevdana na tržištu tovljenika je došlo do blagog stišavanja tražnje, a pojedini klaničari su se opremili sa većom količinom tovljenika u prethodnom periodu, pa sada nabavljaju slabijim intezitetom

    U nedelji za nama maksimalna cena svinja iz otkupa u ponudi bila je 165 RSD po kilogramu. A krajem nedelje pojedini kupci su plaćali 165 dinara po kilogramu sa PDV-om za avans.

    Prema rečima Prof. Dr Vite Vidojevića, sa poljoprivrednog fakulteta, povoljna situacija za sve farmere, naročito svinjogojce, će potrajati sve do druge polovine iduće godine, nakon čega će uslediti sledeći ciklus krize. „Na primer, Austrija ima vrednost proizvodnje po hektaru oko 14.800 evra, dok Srbija sa ovim modelima koje je do sada imala, počev od 1986.godine, ne može da pređe vrednost u proseku između 800 i 1.000 evra. Dakle, taj model je potpuno utopistički i odgovara samo jednoj maloj grupi ljudi, političarima, koji izvoze kukururz.“ – izjavio je prof. Vita,  u emisiji Bolja zemlja.