Naslovna Vesti Da li će nam biti nametnute takse za KLIMATSKE PROMENE?

Da li će nam biti nametnute takse za KLIMATSKE PROMENE?

473
0

Ministri finansija 28 zemlja Evropske unije raspravljaju o merama za finansiranje i promovisanje održivog rasta životne sredine kroz moguće metoda naplate taksi za emisije štetnih gasova u cilju borbe protiv klimatskih promena, prenosi Dojčevele (Deutschewelle).

Nova predsednica Evropske komisije Ursula von der Lejen, želi da uloži milijardu evra u zelene tehnologije tokom narednog budžetskog perioda, tako da će se četvrtina troškova u budžetu odnostiti na zaštitu od klimatskih promena.

Nova komisija koja će početi sa radom u novembru, nada se da će biti uvedene ‘neke vrste taksi na ugljen dioksid‘, piše nemački medij. Planom je predviđena procena održivosti uvoza iz trećih zemalja – oni koji imaju lošu ocenu biće oporezovani u skladu sa tim.

Inače, smatra da je izraz ‘zemlje trećeg sveta’ zastareo i zamenjen je izrazom ‘zemlja u tranziciji’ ili čak ‘niže i srednje ekonomski razvijena zemlja’, kojom se još uvek posle Hladnog rata smatra Srbija.

Nemački ministar finansija Olaf Šolc namerava da proširi postojeći sistem trgovanja emisijama sa većih na manje kompanije, pa čak i na potrošače.

„Imamo veoma uspešan evropski sistem trgovanja emisijama koji se primenjuje na velike industrijske korporacije. Trenutno pokušavamo da otkrijemo kako možemo da ograničimo upotrebu ugljenika koji je u vezi sa mobilnošću, poljoprivredom, upravljanjem otpadom, grejanjem i malim preduzećima“, navodi Šolc.

Novom Uredbom ekološka taksa u Srbiji naplaćivaće se po drugačijem principu; tako što će se obračunavati stvarna količina otpada i emitovanog zagađenja, a naknada će biti ista. Računa se da će njenom primenom biti udvostručeni prihodi po tom osnovu.

Glavni uzrok klimatskih promena je neograničeno sagorevanje fosilnih goriva-uglja, nafte i prirodnog gasa, koji oslobađaju ugljen dioksid – CO2 u atmosferu u sve većoj meri.

 

 

Izvor: Deutschewelle

J.E.