Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Da li će ove godine biti meda? Koliko su klimatske promene i...

Da li će ove godine biti meda? Koliko su klimatske promene i nemar uticale na pčele radilice?

1034
0

Ova godina je izuzetno teška za naše pčelare! Zbog različitih klimatskih uslova na području cele Srbije (suše, a zatim i obilnih padavina), ovogodišnja bagremova paša je značajno podbacila u količinama meda koje daje.

Foto: freepik azerbaijan_stockers

U normalnim pašnim godinama prinosi meda po košnici mogu da idu i do čak 50 kilograma. Međutim, prema preliminarnim podacima Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS-a) ovogodišnja bagremova paša je podbacila za najmanje 60 do 70 odsto.

Samo najbolje organizovani pčelari, koji sele svoje pčelinjake sa paše na pašu, su donekle uspeli da se izbore sa klimatskim promenama.

Zapad Srbije je skoro pa potpuno ostao bez bagremovog meda. Oni pčelari koji su vrcali bagremov med dobili su svega 2 do 3 kilograma meda po košnici. Dok oni pčelari koji su odustali od vrcanja, hrane svoje pčele i pripremaju se za sucnokretovu pašu.
Suncokret počinje da cveta, sada početkom jula i njegovo cvetanje traje oko 20 dana. Možda će ova paša koliko toliko spasiti ovogodišnju pčelarsku proizvodnju i srpskog pčelara.

Osim loših klimatskih prilika, na smanjenje broja pčelarskih zajednica uticalo je i enormno trovanje pčela u pojedinim delovima Srbije. Usled neadekvatne upotrebe pesticida, u okolini Kikinde pre par meseci uginulo je 50.000.000 (pedeset miliona) pčela, a potom je 26. juna usledilo još jedno masovno trovanje pčela na području Šida koje je nastalo nakon tretmana komaraca iz aviona.

Photo by Jez Timms on Unsplash

Cena bagremovog meda 2019. godine

Pčelari još uvek imaju zaliha bagremovog meda od prošle godine, što znači da će ga biti na tržištu. S tim u vezi, potražnja će formirati cenu. Trenutna maloprodajna cena bagremovog meda se kreće od 800 do 1000 dinara.
Izvesno je da je izvoz bagremovog meda ove godine ugrožen!

 

Z.S.