Naslovna Video Da li imate šansu da sada napravite zadrugu? – Krkobabić

Da li imate šansu da sada napravite zadrugu? – Krkobabić

731
0

„Danas na tržištu može da se pojavi samo onaj koji je kvalifikovan. Kao i fudbalu, kao i u košarci mora da prođe kvalifikacije. Čovek koji ima mali posed, površine 2 do 3 hektara, porodično gazdinstvo teško može da se kvalifikuje na tržištu. Tržište je surovo. Imamo jake igrače, bezkompromisne igrače i tu nema milosti. Hajde da ih udružimo! Ako se udruže, eto šanse za boljitak. Ima jedna zadruga u Srbiji na kojoj to upravo piše : Udruživanje je osnov svakog društva. Hajde da sada to pokažemo“. Ovim ubedljivim rečima Dip. ekon. Milan Krkobabić, Ministar regionalnog razvoja, je započeo razgovor sa voditeljem Urošem Davidovićem, u emisiji Bolja zemlja.

Situajica je takva da je pola zadruga nestalo, da je pola od njih u stečaju, pitanje koje se postavlja jeste kako to pokrenuti, kako obnoviti? Prema rečima gospodina Krkobabića, neophodni su nam zadrugari, neophodni su nam zemljoradnici koji veruju u takvu ideju, koji su spremni da se pokrenu iznova. A za tako nešto država nudi pomoć u vidu novca. Ali kako, kome i koliko? – postavlja se pitanje.

Novoosnovana zadruga ima pravo da dobije od države do 50.000 evra, pa i više. Pravi primer, je podizanje hladnjače, kojim će proizvođači postati pravi robni proizvođači.

Konkurs traje do 1.oktobra ali se ne čeka do 1. oktobra. Odnosno, kako koji zakon bude pristizao komisija za odobravanje će pregledati i odobriti. Postojećim zadrugama neće biti odobren novac za pokriće gubitaka, za docnje po kamatama, po porezima, po neisplaćenim zaradama itd. Ali za iskorake u proizvodnji, opremu itd. biće odobren novac. Napomena je da će lokalna samouprava dati punu podršku u sprovođenju svega toga.