Naslovna Zdrava Hrana Da li je bezglutenska ishrana zdravija!?

Da li je bezglutenska ishrana zdravija!?

675
0

Kako stručnjaci tvrde, za sada, ne postoji tvrdnja da je bezglutenska ishrana zdravija i bolja, osim kod osoba koje boluju od celijačne bolesti.

Bezglutenska hrana je poslednjih godina postala globalni trend među poklonicima zdrave ishrane, međutim gastroenterolog Suzan Mahadi sa australijskog Univerziteta Monaš kaže da hrana bez glutena nema sve zdravstvene prednosti koje joj se pripisuju i izričito izražava svoje protivljenje izbegavanju glutena u ishrani.

Foto: Pixabay

Još 1999. godine studija Univerziteta u Torontu otkrila je da ishrana vlaknima biljnog porekla može da obezbedi dodatnu zaštitu kod kardiovaskularnih oboljenja jer spušta nivo triglicerida u krvi.

Analizom podataka nekoliko hiljada ispitanika starijih od 26 godina, istraživači su prošle godine zaključili da ljudi koji ne boluju od celijačne bolesti ne bi trebalo da jedu hranu bez glutena. Kako su naveli istraživači smanjen unos žitarica može da izloži ljude kardiovaskularnim rizicima, a i izbegavanje glutena je povezano sa povećanim rizikom od dijabeta tipa 2.

 

Izvor: B92

 

 

Prethodni tekstBanatski paori – Ministre gde je zeleno gorivo?
Sledeći tekstGoveđe meso – iz Zlatibora u Tursku