Da li je moguća žetva i muža iz udobne kancelarijske stolice?

  385
  0

  U dalekom Japanu već je uveliko započeta digitalna era u proizvodnji hrane. Poljoprivredna proizvodnja je mnogo preciznija. Još 2005. godine u Japanu je robot bez ljudske pomoći uspeo da posadi pirinač.

  Ali da li će to uskoro biti moguće i kod nas? Predviđanja stručnjaka su da će traktoriste zameniti traktori i kombajni koji rade sami, kao i roboti koji se već uveliko koriste u poljoprivredi. Zanimljivo je i to da ni zaštitari neće izlaziti na teren jer će specijalni senzori označavati delove polja kojima je potreban tretman i samim tim usmeravaće (npr. nanošenje hemikalija) zaštitu u pravom smeru.

  Komunikacija između opreme i farmera, zatim prodavca i servisera opreme biće omogućena zahvaljujući telematici, odnosno, naučnoj disciplini koja se bavi udruživanjem telekomunikacije i informatike. U digitalnoj eri, precizna poljoprivreda uključuje korišćenje senzora, satelitskih sistema, poput dži – pi – esa, interneta. Na ovakav način će senzorima upravljati poljoprivredni stručnjaci putem pametnih telefona ili kompjutera iz svoje kancelarije. Možete li zamisliti setvu, žetvu ili mužu iz udobnosti svog doma, bez potrebe odlaska u štalu ili na njivu?

  Pretpostavke su da će životinje nositi pametne senzore, ogrlice sa barkodovima. Kada se bar-kod skenira pojaviće se podatak sa osnovnim informacijama ili se otvara internet stranica na kojoj se nalazi profil (na na Facebook-u) koji se može menjati kada god za to postoji potreba. Senzori koji se nalaze u pametnim ogrlicama slaće informacije pametnim telefonima. Na taj način farmeri će znati gde im se nalaze životinja, kada je raspolažena za parenje ili da li je bolesna.

  Roboti sa senzorima će obavljati mužu krava. Krave će na taj način biti tretirane, pa će kada god osete potrebu za mužom prići same mašini i biti pomuzene. Smatra se da će ovom tehnologijom se povećati količina mleka za 20 odsto.

  Primena elektronskih senzora u poljoprivredi omogućiće da se znatno smanji potreba za radnicima,  pružiće bolju zaštitu od vremenskih nepogoda i uštedu u vremenu, vodi, hemikalijama i troškovima.

   

   

  Prethodni tekstMinistar poljoprivrede – Tenis aplicirao za zakup zemljišta na 30 godina
  Sledeći tekstEmisija Bolja zemlja za 11.06.2017.