Naslovna Vesti DA LI JE OPRAVDAN STRAH OD BUBAŠVABA!?

DA LI JE OPRAVDAN STRAH OD BUBAŠVABA!?

1733
0

Bubašvaba, bubarus, bubaprus, sve su to nazivi za manje više jednu te istu bubu (insekta) gde je najrasprostranjenija Periplaneta americana – bubašvaba.

Ovi insekti za svoj život vole vlažne i tamne prostore gde se pare i odgajaju potomstvo.

Image by Dirk (Beeki®) Schumacher from Pixabay

Kako da ih se rešite!?

U gradskim sredinama najčešće obitavaju u kanalizacionim cevima pa ćete ih najčešće uočiti u kupatilima, kuhinjama i ostavama, gde često iz tamnih sredina izlaze u potrazi za hranom. Kako je kanalizacioni sistem njihovo najčešće mesto za život, potencijalni su prenosioci nekih bolesti, pa ih zbog toga treba suzbijati.

Međutim, kako su vrlo inteligentne, a ujedno imaju i izuzetnu genetiku, vrlo lako stiču otpornost na pojedine insekticide, pa ih je teško suzbiti. Inače su izuzetno otporne na nedostatak kiseonika, na UV zračenja a čak mogu da izdrže i izvesno vreme u vreloj vodi, pa je za suzbijanje najbolje da se koriste fizičke i hemijske metode.

Image by Erik Karits from Pixabay

Od hemijskih metoda, najdelotovrnije su kuglice koje se prave od borne kisleine, brašna i vode, koje se ostavljau na mestima gde se kreću. Bubašvabe će ih odneti u svoje skrovišta, gde će ih grickati zajedno sa potomstvom. U njihovom crevnom traktu, ova mešavina počinje da bubri, kida im sistem organa za varenje i prosto rečeno eksplodiraju.

Fotosenzibilne su, reaguju na svetlost i zbog toga beže kada uključite svetlo. Aktivne su mahom noću, ali i tokom dana, samo pod uslovom da nema svetlosti.

Image by Else Siegel from Pixabay

Mogu i da lete!

Zanimljivo je da bubašvabe imaju krila koja su poluzakržljala, ali svakako mogu da polete i lete, ali su loši letači, pa tu funkciju obavljaju samo u krajnjoj nužnosti, recimo ako se kojim slučajem sunovrate sa X sprata, što se svakako retko dešava.

Imaju usni aparat za grickanje koji je dovoljno jak da mogu da izgrizu i olovo.

Image by Kasia from Pixabay

Što se straha od ovih insekata tiče on je skroz neosnovan jer zaista nema razloga da panično bežite kada ih vidite. Bubašvabe su svakako plašljive i čim ugledaju svetlost gledaće da pobegnu i da se sakriju.

 

G.V.