Naslovna Vesti Da li je potraga za sastojcima hleba podstakla poljoprivrednu revoluciju!?

Da li je potraga za sastojcima hleba podstakla poljoprivrednu revoluciju!?

673
0
Praistorijski hleb
Kako se pravio praistorijski hleb

Evropski tim arheologa i istraživača, uključujući stručnjake sa Univerziteta u Londonu i Univerziteta u Kembridžu, otkrili su u sveroistočnom Jordanu najstariji hleb na svetu!

Istraživači su u pećnici pronašli komadiće hrane, na osnovu kojih su došli do podataka da se hleb mesio pre čak 4.000 godina.

Ovi komadići hrane su delovi primitivnog hleba, koji je napravljen od praistorijskih žitarica, to su tada bili preci današnjeg ječma i zobi. Otkriće je naročito značajno jer pokazuje da je ova vrsta hleba nastala još pre otkrića poljoprivrede-čak pre 4.000 godina.

Kako je rekao arheolog Tobijas Rihter proizvodnja ovog hleba je trajala dugo i bila je bazirana na divljim žitaricama, što je najverovatnije kasnije dovelo do poljoprivredne revolucije gde su se kultivisale divlje žitarice kako bi omogućile povoljnije izvore hrane.

Na osnovu dokaza koje su istraživači prikupili proces pravljenja ovog hleba bio je vrlo sličan današnjem, praistorijska zrna su prikupljana, mlevena, prosejana, izgnječena i nakon toga su se pekla.

 

Izvor: The Telegraph

Prethodni tekstKrpelji – napast koja vreba iz trave
Sledeći tekstKako smanjiti potrošnju goriva?