Da li je potrebno u Srbiji uvesti obavezno osiguranje u sektoru poljoprivrede?

  908
  0

  Prvi “Srpski dani osiguranja” održani su u Aranđelovcu, od 28. do 30. novembra. Konferenciji, koju je organizovalo Udruženje osiguravača Srbije, su prisustvovali predstavnici osiguravajućih kuća, visoki državni zvaničnici, domaći, regionalni i stručnjaci iz inostranstva.

  Na konferenciji su izneta različita mišljenja o tome da li je potrebno u Srbiji uvesti obavezno osiguranje u sektoru poljoprivrede ili ne. Acenat je bio stavljen na bezbednost u saobraćaju, kao i osiguranje u poljoprivredi.

  Predsednik Izvršnog odbora Kompanije Dunav osiguranje i predsednik Nadzornog odbora UOS, Mirko Petrović, je prvog konferencijskog dana, poručio da su pozitivne promene u oblasti osiguranja uslovljene poboljšanim ekonomskim ambijentom – kako prenosi Tanjug.

  Dok je guverner Narodne banke Srbije, Jorgovanka Tabaković je istakla da finansijski pokazatelji u sektoru osiguranja, iako još skromni, su ipak za pohvalu – godinama beleže stabilan rast.

  Naime, u Srbiji, trenutno deluje 17 društava za osiguranje, četiri za reosiguranje, a postoji 86 pravnih lica za posredovanje i zastupanje u osiguranju, kao i 94 preduzetnika, zastupnika osiguranja. ““Svi godinama unazad beleže pozitivan rast. “ – istakla je Tabaković.

  U Srbiji je osigurano 10 do 12% poljoprivredne površine, dok je prosečna ekonomska vrednost jednog poljoprivrednog gazdinstva pet puta niža u odnosu na evropski prosek i iznosi svega 5.000 evra. “Što je nezadovoljavajuće.” – ocenio je državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Senad Mahmutović. Država, ističe Senad, subvencioniše 40 odsto plaćene premije osiguranja poljoprivrednika u Srbiji, a maksimalan iznos koji poljoprivrednik može dobiti je 2,5 miliona dinara u ovu svrhu. 

  Ministarstvo poljoprivrede, je pri stavu, da u ovom momentu obavezno osiguranje u poljoprivredi nije moguće. Resorno ministarstvo prevencijom i subvencijama pokušava da podigne nivo osiguranih površina i stočnog fonda u Srbiji.