Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Da li JUNETINA iz Srbije zaslužuje VEĆU cenu?

Da li JUNETINA iz Srbije zaslužuje VEĆU cenu?

768
0

Najbitnije osobine mesa su da je sveže, zdravo i ukusno! Meso koje proizvode naši poljoprivrednici definitno ima te osobine! Zašto se onda obezvrednjuje i prodaje po jako niskoj ceni?

Prema zvaničnim podacima Privredne komore Srbije, u 2018. godini se u Srbiji proizvelo 75.000 tona a izvezlo 110 tona, što žnači da smo zadovoljili svoje potrebe, ali potrebe za izvozom nismo! Možda je to šansa za izvoz i potencijalno poskupljenje?

Cena je po definiciji u odnosu ponude i tražnje, u ovom slučaju tražnja postoji, ali ponude NEMA, tako da bi cena junetine morala da skoči!

Iz ko zna kojeg razloga, izvoz je stao, većina stočara ne može da proda svoju junad čak ni lokalnim nakupcima i mesarama.

Traženje kupca je postalo pravi IZAZOV!

Da li ste dosad čuli vest o tome kakvo meso jedemo, da li je zdravo, ispitano i bezbedno, naravno da niste! Naravno da nije reč o našem mesu, koje je IZUZETNOG kvaliteta, zadovoljava potrebe domaćeg ali i stranog tržišta.

“Meso koje je prošle godine uvezeno u Srbiju je bezbedno, tvrde nadležni.” O ovome stalno slušamo, mnogi u to veruju, ali većina vodi računa gde nabavlja meso!

Problem je u tome što se o tome otvoreno ne razgovara, polemiše i traži rešenje. Najjednostavnije rečeno, problem može rešiti samo država, na taj način što će stati u žaštitu stočarima, sprečiti uvoz, pospešiti stočarsku proizvodnju, povećati subvencije, samo na taj način možemo prosperirati i nadati se boljem!

 

M.S.